Arxiu de la categoria ‘Jardineria’

Els arbres de la Festa de l’arbre 2015

30-04-2015

Mireu com han quedat de bé els arbres que més de 750 nens i nenes de Figueres varen plantar al parc Bosc ahir dimecres, 29 d’abril, al parc Bosc de Figueres, durant la festa de l’arbre 2015. Són a la zona de dalt, just al costat de la tirolina.

Tot plegat, suposa que el nostre parc Bosc té ara 50 alzines més que duen l’apadrinament de 750 nens i nenes de primària i de bona part de les escoles de Figueres. Això ajuda a fer ciutat i a què de ben petits els nostres fills i filles s’estimin el seu medi ambient més proper.

Que passeu unes bones fires i festes de la Santa Creu.

2

3

1

 

Combinació original a la font Lluminosa

14-04-2015

Durant aquests dies la plaça Ernest Vila (Font lluminosa) es troba envoltada de natura. Si hi aneu, hi veureu cols salvatges combinades amb unes margarides delicades, anomenades Leucanthemum paludosum. Tot plegat, es tracta d’una espectacular combinació primaveral.1

Si teniu un moment, arribeu-vos-hi, perquè aquesta combinació hi serà pocs dies: per fires i festes de la Santa Creu estem preparant nous dissenys.

Pereres en flor al carrer Tapis

02-04-2015

001 Aquests dies les pereres del carrer Tapis estan en flor, i a fe que estan espectaculars. Aquestes pereres són de l’espècie Pyrus calleriana, provinent d’Àsia i altament apreciada per la quantitat de flor que fa durant la primavera, sobretot si l’hivern ha estat prou fred. Aquestes pereres fan peretes d’un centímetre de diàmetre, força llenyoses i sense polpa, però molt apreciades pels ocells.

Aquests dies, les pereres decoren l’avinguda de Tapis tot oferint un espectacle de flor. Afanyeu-vos si les voleu anar a veure, que, com totes les flors, tenen una bellesa efímera…

01

Ametllers florits a Figueres, ara

03-03-2015

L’ametller és el primer arbre que floreix, fins i tot encara una mica abans que les mimoses. Ens enuncia l’arribada d’una primavera que tot just despunta. Els primers rajos de sol que escalfen, aquests dies amb vent de ponent, indiquen que s’apropa una nova temporada.

El motiu que fa que l’ametller floreixi tan aviat, molt abans que altres arbres de la família de les rosàcies, és la suma d’hores fred. S’entén per hores fred l’acumulació d’hores de temperatura inferior als 7,2ºC. En el cas de l’ametller, en té prou d’acumular entre 200 i 400 hores fred (la perera, tot i que depèn de la varietat, necessita entre 900 i 1.000 hores fred).

La pregunta que cal contestar ara és la següent: “si un hivern no fa fred, què passa?” I la resposta és molt senzilla: la floració, i per tant la producció de fruita, pot arribar a ser nul·la.

Molts processos de selecció varietal passen per aconseguir cultius que requereixin menor acumulació d’hores fred, sobretot de cares als hiverns cada cop més benignes que tenim.

Enguany, però, s’han anat acumulant les hores fred. I mireu quina floració:

1

Per cert, a Figueres tenim alguns ametllers: per exemple, al carrer Manuel de Falla, al Parc de les Aigües, al Parc-Bosc, als jardins Enric Morera i als jardins Puig Pujades, entre d’altre ubicacions. Aneu a veure’ls, que bonics que estan!

 

A punt la reposició d’arbrat

29-01-2015

És ben sabut per tots que les condicions que ofereix la ciutat a l’arbrat sovint no són les òptimes. En el cas de l’arbrat plantat en alineació, aquestes condicions encara solen ser més precàries, a causa del pas continu de vehicles, la compactació del terreny, la limitació de desenvolupament per la presència de conduccions subterrànies, les contínues esporgues per a afavorir el pas i, a voltes condicions ambientals extremes. També hi ha casos d’arbres en escocells (clots) situats permanentment a l’ombra que projecten els edificis; suporten baixes humitats relatives degut al calor emès pel panot i l’asfalt. En fi, tot un seguit de despropòsits que fan que, a vegades, aquests tipus d’arbres no suportin els primers anys, que són claus per l’arrelament. En altres altres, es desenvolupen fins a un punt determinat, ja que en aquestes condicions poden limitar l’emissió d’arrels o bé envellir-se  prematurament, la qual cosa provoca debilitat d’inserció de les branques al tronc, entre d’altres símptomes.

Reposició d’arbrat d’enguany

Aquest any, a la ciutat de Figueres, es preveu canviar fins a 197 arbres, incloses les reposicions programades, ja que en certs carrers l’arbrat ha arribat al límit, amb constants despreniments de brancatge o ruptures de  troncs i branques principals. És l’exemple de l’arbrat d’alineació que trobem a la vorera del costat del vial de servei de l’avinguda Salvador Dalí, entre el carrer Sebastià Trullol i la carretera de les Forques. Enguany s’hi substituiran les acàcies i catalpes, que han estat lluint tots aquests anys i que darrerament tenien problemes de debilitat de brancatge. S’hi plantaran til·lers joves i ufanosos.

Tot plegat, ha d’ajudar a mantenir Figueres i fer-la encara més bonica. Esperem que sigui del vostre agrat!

Tasques del mes de gener

14-01-2015

1Primerament, des del servei de Parcs i jardins us desitgem un 2015 ple de coses bones i bona feina.
Hem cregut interessant poder fer-vos un recordatori de les feines més destacades per fer al jardí durant aquest mes:

- Començarem a podar els rosers; és el moment ideal per fer aquesta feina, ja que és quan ens assegurem que, un cop podat, no ens torna a brotar. Com que el gener és un mes fred, ens assegurem que quedi aturada la saba i no produeixi brotades que amb una forta gelada ens pogués gelar l’arbust.
- Continuarem podant els arbres de fulla caduca. És sempre interessant realitzar podes de formació. No es recomanen les podes a brocada, ja que farà que a la propera brotada l’arbre ens emeti rebrolls indesitjats i branca muntada sobre ferides fortes de poda.
- Serà el moment per aplicar olis minerals en arbres per evitar la proliferació de caparretes a la primavera.
- Mantenir el sòl humit, ja que un terra molla absorbeix molt millor les temperatures baixes i protegeix molt millor el sistema radicular de perill de gelades.
- És el moment de plantar arbres i arbusts de fulla caduca a arrel nua, que ens abarateixen els costos. I queda garantit un bon arrelament.
- El multx o triturat de restes de poda és un material molt interessant per evitar risc de gelades del coll de l’arrel; protegeix l’estructura del sòl, manté la humitat, tan important de mantenir, ja que el gener és un mes sec per naturalesa.
- L’herba de prat o la gespa aquests dies es manté molt més alta per protegir el gruix d’arrels i pugui recuperar millor a primavera.
- Les flors de temporada són els ciclàmens, els ciclàmens mini, les violes, els pensaments, les prímules, les bergènies.

Els dies es van allargant, i aviat floriran els ametllers. Gaudim-ne!

Cols ornamentals

28-11-2014

La col és ben aprofitable com a ornament. Com podreu veure en les imatges, poden tenir una coloració ben agradable a la vista. És per això que des de l’Ajuntament de Figueres i Fisersa Ecoserveis apostem per aquesta planta en algunes de les nostres rotondes i dels nostres parterres.
El nom botànic d’aquesta planta és Brassica oleracea. Floreix des de l’octubre i fins a les primeres calors; aleshores floreixen i queden espigades. Quant més fred és l’hivern, millor s’adapten i més vius són els seus colors.

Us agraden?

01

02

Noves fotografies dels parterres

20-11-2014

A finals de la setmana passada, vam penjar per a vosaltres una informació sobre els canvis en els parterres de la ciutat. Us hi explicàvem que enguany apostem per a la “modernització”, dins de les tendències en flors o parterres de massissos florals. Alguns d’aquests exemples els trobem a l’entrada de la carretera de Girona, a plaça de Jaume I, a l’estació de tren i a la Plaça El.líptica, entre d’altres.

Avui, quan ja hem treballat més en els parterres, us en passem noves fotografies. La primera, correspon al parterre de la carretera de Girona, a la zona del Rally Sud. La segona i la tercera són de la plaça de l’estació, al davant de l’estació de tren. En la tercera, a més, hi podeu veure el nostre jardiner Ahmed Lagrami.

Com veieu, la feina de jardineria a la ciutat és un mai acabar, un work in progress que té com a objectiu el nostre benestar!

01

03

04

emoticon-jardinero

Canvis en el model de parterres de flor de temporada

14-11-2014

Enguany, apostem per a la “modernització”, dins de les tendències en flors o parterres de massissos florals. Hem canviat el concepte de flor de temporada, de tal manera que apostem per combinacions d’arbustiva de flor, molt més resistents al pas del temps. Es poden crear massissos que floreixin tot l’any amb planta perenne, que, combinada amb flor de temporada, de ben segur que serà una bona inversió i lluirà unes quantes temporades.

Alguns d’aquests exemples els trobem a l’entrada de la carretera de Girona. Així mateix, també hem apostat per un canvi en els parterres de la plaça de Jaume I, a l’estació de tren i a la Plaça El.líptica, entre d’altres.

De moment, les arbustives de flor que millor resultat ens han donat són, per citar-ne algunes, Helichrysum bracteatum (la sempreviva o flor de palla  floreix des del mes d’abril fins a  novembre); Rudbekia fulgida (floreix molt vistosament fins a desembre); i Pennisetum advena “Rubrum” (fa cintes de color vermell). Sens dubte que són un exemple per poder “allargar” més els recursos.

De moment, encara no hem acabat la feina. Mica en mica l’anem fent. De moment, podem ensenyar-vos un dels nostres treballs, i ho anirem actualitzant amb els dies. Aquí teniu un exemple de la plantació que vàrem fer a la plaça de Jaume I.

01

Esperem que us agradi.

emoticon-jardinero

Feines de jardineria al cementiri (preparant Tots Sants)

21-10-2014

La brigada de Parcs i jardins de Figueres es troba en aquestes dates acabant el retall dels elements vegetals ornamentals del cementiri municipal de Figueres. Aquestes últimes setmanes s’han estat perfilant les tanques de boix, evònim, llaurer i teix, que separen els departaments del cementiri, per tal que aquest pugui lluir, amb el màxim esplendor, durant aquests dies tan especials de la festivitat de Tots Sants.
En el cementiri de Figueres, hi trobem més de 1.740 m2 de tanques per retallar, un total de 54 figures per formar en l’art topiari, i més de 200 crisantems de tots colors, que any a any obren les seves flors en aquesta època. També cal posar en valor els grans arbres que trobem dins els espais verds del cementiri, com per exemple l’alzina centenària situada al quart departament, o bé la magnòlia majestuosa que s’alça al tercer departament.
L’art topiària és el tipus de retall que dóna una forma determinada als arbusts. Per aconseguir-ho, es necessiten normalment uns quants anys d’intervencions, que consisteixen, entre d’altres tècniques, a utilitzar motlles i filferros per guiar el creixement i a fer servir diversos tipus de tisores d’esporga. El seu origen es troba en la jardineria dels romans, i va continuar durant el Renaixement italià; arribà al punt culminant amb André Le Nôtre, en els jardins de Versalles (1662): va donar a les plantes (principalment el boix) formes còniques i piramidals.
Per tal de poder retallar correctament el boix i que no es noti el punt de tall, sempre ho farem quan les humitats relatives són molt elevades. Si no és possible, caldrà mullar bé la fulla de boix i llavors procedir al retall. El boix prefereix terres calcàries; podem fer aportacions de cal per estimular el seu creixement.
A més de tot això, ara cal que estiguem alerta en relació amb una nova plaga que afecta les fulles de boix; es tracta d’una oruga defoliadora provinent de l’est d’Àsia. Ha atacat fortament els laberints de boix de l’entrada del cementiri. Hem pogut combatre aquesta plaga, gràcies a l’ajuda del tractament biològic a base de Bacillus thuringiensis var. Kurstaki.

En les dues fotografies, podeu veure:
1) Boixos a l’entrada del cementiri de Figueres.
2) En nostre jardiner Rufino Iranzo, fent una feina impecable en els teixos de l’entrada.
1
x
2