Arxiu del mes de octubre 2010

A les escoles

28-10-2010

Durant aquest mes d’octubre, els regidors Yolanda Milán i Pere Pujulà, conjuntament amb el gerent de Fisersa Ecoserveis, Josep Viñas, han presentat la plana web d’Espais Verds a les escoles i als instituts de Figueres. D’aquesta manera, els directors i directores i els equips directius han pogut conèixer el nostre lloc web, la cartografia interactiva dels arbres i plantes de Figueres i el blog de notícies.

Concretament, hem visitat els centres educatius següents:

-Dimecres, 6 d’octubre: CEIP Sant Pau, IES Olivar Gran, CEIP Amistat i CEIP M. Àngels Anglada.

-Divendres, 8 d’octubre: CEIP Joaquim Cusí i IES Alexandre Deulofeu.

-Dimecres, 13 d’octubre: Col·legi La Salle i Escola Paula Montal (Escolàpies).

-Dimarts, 19 d’octubre: Escola Cor de Maria i CEIP Parc de les Aigües.

-Dimecres, 20 d’octubre: CEIP Josep Pallach i CEIP Josep Pous i Pagès.

-Divendres, 22 d’octubre: CEIP Anicet de Pagès i IES Narcís Monturiol.

-Dilluns, 25 d’octubre: IES Ramon Muntaner.

-Dimarts, 26 d’octubre: CEIP Salvador Dalí i IES Cendrassos.

La nostra intenció és acostar-nos als centres educatius, precisament per a ajudar els mestres i professors a conscienciar els nens i nenes i els joves sobre la importància del medi ambient i sobre els espais verds de la ciutat. Entre tots ho podem fer.

Preparant el dia de Tots Sants (el cementiri)

15-10-2010

Per tal que els jardins dels cementiris municipals puguin lluir en tot el seu esplendor durant el dia assenyalat de Tots Sants (1 de novembre), estem treballant de valent des del passat mes de setembre, a més a més dels manteniments diaris habituals. S’han dut a terme tasques de manteniment dels crisantemsCementiri municipal crisantems octubre 2010 durant tot l’any i enguany estan tots poncellats, a punt per florir durant les festes de tardor.

També, s’està retallant tota l’arbustiva. I aquest any, aprofitant les pluges caigudes, s’està duent a terme la recuperació dels laberints de boix que guarneixen els jardins de l’entrada del cementiri de Figueres. Amb aquesta bona feina s’intenta recuperar l’esperit romàntic aplicat a la jardineria que va estar tant en alça a la nostra ciutat a la meitat del segle XIX.

Arbustiva laberíntica entrada cementiri octubre 2010

Arbustos a l'entrada del cementiri munipal de Figueres

Parterre del mes d’octubre

15-10-2010

Aquest mes d’octubre hem escollit el parterre de nova creació de la plaça Ernest Vila (Font lluminosa). Parterre Font Lluminosa - octubre 2010El parterre és una composició de cintes (Clorophytum comosum) a la part superior, bruguerola (Calluna vulgaris) i campànules (Campanula addenda blue star). A l’estrat més baix, s’hi han plantat pensaments de flor groga per al contrastat de colors.

Per crear aquest parterre a casa es recomana col·locar turba àcida com a substracte, i preparar-lo a recer de ventades fortes. Parterre Font Lluminosa 2010Aquestes plantes, totes vivaces i perennes, ens podran donar resultats durant molts anys, si el lloc escollit els és favorable.

Flor, planta i arbre del mes d’octubre

07-10-2010

Flor: la bruguerola / Planta del mes: Sàlvia de fulla petita / Arbre del mes: el freixe

Hem triat la bruguerola (Calluna vulgaris) com a flor del mes d’octubre, una arbustiva que ens ofereix la seva floració durant tota la tardor. Ens alegrarà la vista properament als parterres de la plaça Ernest Vila (plaça de la Font Lluminosa). Es tracta d’una petita arbustiva de bosc que tindrà el tractament d’una planta de temporada, ja que la flor caduca a final de novembre. Bruguerola (Calluna vulgaris)Llavors serà transplantada a un nou parterre al Parc-bosc, on podrà recrear els requisits de sotabosquina que li seran favorables per tornar a florir l’any vinent.

La bruguerola és de la família de les ericàcies i, com a tal, prefereix sòls àcids per viure. Per això caldrà cavar un bon solc i posar-hi terra àcida.

Com a planta del mes d’octubre, ens sembla adient triar la Sàlvia de fulla petita. La Salvia grahamii és un arbust perennifoli de la família de les labiades que ens ofereix la seva floració des del mes de juliol fins a les primeres freds severes.

A hores d’ara, a la nostra ciutat la podem trobar florida als parterres de l’entrada Salvia Carretera de Roses - Octubre 2010de Figueres per la Ctra de Roses passada la rotonda de Vilatenim. També, al Parc-bosc, a la rotonda de l’Avinguda Mariàngels Anglada, i a la rotonda de la carretera del Far (al costat del multicinemes), entre d’altres. La podem veure en la seva varietat “hot lips” en un parterre sota l’hospital (dins el Parc-bosc), amb boniques flors bicolors molt alegres (la podeu veure en aquesta fotografia de sota). En canvi, als parterres de la carretera de Vilatenim (a la fotografia de dalt) i de la carretera del Far, és de la varietat “microphylla”.Salvia Parc Bosc - Octubre 2010

Els únics requisits que demana la Sàlvia de fulla petita són una plena exposició al sol i un retall de branques a final de temporada a ple hivern.

El freixe és l’arbre del mes. El Fraxinus angustifolia “Raywood” és un freixe de fulla estreta que té la particularitat de tenyir de fosc el seu fullatge a la tardor. Com totes les varietats del freixe, és amant de terrenys frescals i d’humitat ambiental. Des de l’Ajuntament i Fisersa Ecoserveis l’hem escollit en noves urbanitzacions com a arbrat d’aliniació.

Per a més informació sobre la bruguerola, cliqueu aquí.

Per a més informació sobre la Sàlvia de fulla petita, cliqueu aquí.

Per a més informació sobre el freixe, cliqueu aquí.

Canvi de parterres de flor de temporada

07-10-2010

A punt pel canvi d’estació, la brigada de Parcs i Jardins deixarà uns dies de repòs als parterres, per tal que es desinfecti la terra. També s’adobarà i airejarà. Així podrem començar la nova temporada tardor-hivern amb unes flors ben ufanoses.

Preparant la ressembrada

07-10-2010

Aprofitant el clima benigne d’aquest inici de tardor, la brigada de Parcs i jardins començarà en breu la ressembrada de gespes. Aquesta feina consisteix en aportar nova llavor per tal que la gespa es regeneri i pugui lluir tot un any més. D’aquesta manera, augmenta la presència de la gramínia, en detriment de la flora espontània.

D’altra banda, en les gespes que han creat un coixí d’arrels que es va engruixint i provoca que l’aigua, l’adob i l’aire no puguin penetrar correctament, s’hi està efectuant una tasca anomenada “escarificat” i “punxat“, que culminarà amb una ressembrada i posterior adobat quan la nova gespa ja estigui arrelada.

Per a saber una mica més sobre l’escarificat, cliqueu aquí.

El racó de l’octubre: el parc del Manol

06-10-2010

Aquest mes d’octubre us proposem d’anar a visitar l’arbreda del Parc del Manol, a la zona de darrere del Decathlon i l’hotel Sidorme, en direcció cap a Roses. Si pot ser, visiteu-lo en un dia entramuntanat i assolellat, per sentir des d’allà estant l’aire net de l’Empordà i veure com l’herba fresca i acabada de néixer oneja lleugerament. És bo d’apreciar el fort contrast entre el verd de l’herba i les tonalitats del cel. Disfruteu-ne.Parc del Manol 1 - tarda d'octubre 2010

Parc del Manol 2 - tarda d'octubre 2010

Els espais verds als centres escolars

05-10-2010

A partir d’aquest mes d’octubre, des de Fisersa Ecoserveis iniciarem un seguit de visites als centres escolars de la nostra ciutat per presentar als directors i als equips directius la pàgina web de Fisersa Ecoserveis-Espais Verds (http://espaisverds.figueresecoserveis.net). En aquestes visites, Festa de l_arbre_7_de_maig_2010els mostrarem els diferents espais d’aquest espai, on poden conèixer la botànica de Figueres. També explicarem que poden consultar el blog i prendre-hi part opinant-hi, i guanyar premis simbòlics si els seus comentaris surten seleccionats. En aquestes visites, farem també difusió del llibre Els arbres de Figueres.