Arxiu del mes de maig 2010

Llibre “Els arbres de Figueres”

15-05-2010

El llibre Els arbres de Figueres, de Cristina Viñas i de Josep Viñas (Figueres, Brau edicions, 2010) ja és a les llibreries. Aquest treball, on han col·laborat experts com Josep M. Bernils i Mach (historiador), Daniel Ferrer (filòleg), Emili Gispert (botànic), Santi Musquera (botànic) i Enric Viñas (arquitecte) i Conxi Molons (fotògrafa), compta amb un pròleg de l’alcalde de Figueres, Santi Vila i pretén ser una guia dels 27 arbres més emblemàtics de la ciutat. A cadascun d’aquests arbres, a més de les fotografies, hi ha informació botànica, la seva ubicació, les seves dimensions i llocs d’hàbitat i s’explica quina significació té dins la història de la ciutat. Finalment, s’hi ha afegit algun text literari (poesia o prosa) que faci referència a l’arbre en qüestió.

Aquest llibre “Els arbres de Figueres” ha estat una iniciativa de l’Ajuntament de Figueres i ha estat patrocinat per Fisersa Ecoserveis.

Per a veure més en detall la presentació d’aquest llibre (7-V-2010), podeu visitar el següent enllaç, amb l’actuació de Juanjo Bosk durant la presentació.

Notícia El punt (8-V-2010)

Parterres amb flors de temporada

07-05-2010

Als parterres de la ciutat, durant aquest mes de maig, s’hi han plantat plantes vivaces, com a flors de temporada. Durant aquesta primavera hi dominaran els tons roses combinats amb els taronges, i els vermells combinats amb els blancs.

Els parterres amb noves flors de temporada seran els següents:

- Rambla nova: begònia vermella amb blanca.

- Plaça Jaume I: begònia vermella amb blanca

- Mitgera de Salvador Dalí: santolina vorejant i sàlvia splendens.

- Carretera d’Olot i parterre de la carretera de Roses: s’hi combina la begònia rosa amb clavell de moro o tagete taronja.

- Plaça triangular: un parterre amb begònia blanca.

- Ajuntament del firal: begònia de color rosa.

- Torre Galatea: sàlvia splendens de color roig.

Si voleu veure imatges d’aquests parterres amb flors de temporada, vegeu-los a la nostra galeria de fotografies.

Flor, planta i parterre del mes de maig

07-05-2010

FLOR: Salvia splendens   /   PLANTA: Poligala myrtifolia   /   PARTERRE: Ronda Sud, al peu de l’escultura de Lleixà

La flor escollida per aquest mes de maig ha estat la Salvia splendens, que ens regala la seva floració al mes de maig. Si l’estiu no és molt sec, pot tornar a fer una florida a la tardor i queda sense fulla ni flor a mig novembre. Aquesta sàlvia és anomenada comunament com a sàlvia vermella o sàlvia de pinya, ja que forma una flor en forma d’espiga com una petita pinyeta. La sàlvia pot ser plantada a casa, a mitja ombra o al sol directe, però no tot el dia, sobretot si està en una terrassa. La terra o el test sempre han de tenir humitat, però la planta mai no pot quedar negada. A Figueres, la podem trobar a la ronda Salvador Dalí,  davant la torre Galatea i als parterres de la plaça d’Ernest Lluch.

Com a planta del mes, hem escollit la Poligala myrtifolia. És un arbust amb abundosa floració de color malva, provinent de Sudàfrica i que s’ha adaptat prou bé a la nostra climatologia, encara que no suporta les fortesgelades. Comença a florir quan desperta la primavera. Per plantar-la a casa, es recomana un test o jardinera de com a mínim 45 cms. de diàmetre, situada a ple sol. A Figueres, podem trobar-ne al parterre del parc Bosc, entre la ronda Salvador Dalí i la ronda Rector Aroles, i també a la plaça Josep Pallach.

I, finalment, com a parterre d’aquest mes de maig, hem triat el que es troba a peu de l’escultura de Lleixà a la rotonda de la ronda Sud, cantonadaamb avinguda Verge Montserrrat. En aquest parterre hi ha Erigeron mucronatus, anomenada també vitadinia, a la part baixa, i també margarides minúscules que tapissen tot el terra. A mig estrat hi trobem la Hebe speciosa, anomenada també Verònica, arbustiva de port baix amb abundosa floració de color lila fosc. A tocar de l’escultura, hi trobem la Gaura sp., amb floració de color rosat i tons vermellosos. Per crear aquest parterre a casa, es necessita una jardinera rectangular d’uns 40 cms. d’ample per 1 metre i mig de llarg, i mig metre d’alt. Hi hem de posar una base de drenatge fet amb pedretes, talls de test trencat sobre els forats o de manera similar. L’hem d’omplir amb un bon substracte adobat i, a la part superior, hi plantem les gaures, al davant les veròniques i, vorejant la jardinera, les vitadinies.

Si voleu veure imatges de la flor, la planta i el parterre d’aquest mes de maig, vegeu-los a la nostra galeria de fotografies.

Festa de l’arbre (7 de maig) i presentació de llibre

07-05-2010

object>El passat divedres  7 de maig, coincidint amb la setmana de fires i festes de la Santa Creu, es va celebrar a la nostra ciutat la Festa de l’arbre, on participaren diverses escoles de Figueres. Més de 600 alumnes de les diferents escoles de Figueres hi van plantar, en total, 10 noves figueres. Al llarg de tot el matí, els nens i nenes van plantar arbres al parc Bosc i van participar en tallers educatius sobre la vegetació d’aquest espai. Amb activitats com aquestes, pensem, anirem a l’una amb els pares i amb les comunitats educatives per tal de sensibilitzar els més joves en el respecte per la natura.

Així mateix, al migdia, va ser presentat a la Rambla el llibre Els arbres de Figueres, de Cristina Viñas i Josep Viñas. En la presentació van intervenir-hi Santi Vila (alcalde de Figueres) i Pere Pujulà (conseller delegat de Fisersa Ecoserveis).

- Notícia al Diari de Girona (8-V-2010)

Els efectes de la tramuntana

07-05-2010

La tramuntana d’aquests dies, juntament amb la pluja (més de 65 litres/m2), han fet molt de mal a alguns arbres de Figueres. Concretament, han mort 36 arbres de port gran, i intentarem recuperar aproximadament uns 250 arbres, adreçant-los i estacant-los convenientment.

Tasques de ressembrada (Gespes)

07-05-2010

En relació amb la cura de la ciutat, volem fer saber-vos saber per què algunes gespes de la ciutat estan sense segar. Això és així perquè estem ressembrant, és a dir, tornem a sembrar llavor allà on ja hi ha gespa. L’explicació és la següent: la majoria de gespes de la ciutat estan fetes d’una barreja del 80% de festuca arundinàcia, un 10% de lolium perenne i un 10% de poa pratensis. En gespes com aquestes, formades bàsicament per festuca, sovint el gram hi entra com una mala herba, de manera que a l’hivern s’hi formen rodals grocs. Per tal que això no passi, estem podant verticalment la gespa, apliquem herbicida de fulla ampla i tornem a sembrar amb llavor de l’espècie escollida. D’aquesta manera es potencia la presència de la festuca. I això és, precisament, ressembrar.

En aquests moments hem ressembrat les gespes del centre ciutat, les del carrer Tapis, la plaça Sant Francesc, l’avinguda Salvador Dalí, les gespes de l’Eixample, el carrer Joan Sutrà i la carretera d’Olot. De moment, però, no s’ha ressembrat la gespa de la plaça Catalunya degut al fort trepig a què està sotmesa i a l’espera de les obres de reforma.