Arxiu del mes de gener 2015

A punt la reposició d’arbrat

29-01-2015

És ben sabut per tots que les condicions que ofereix la ciutat a l’arbrat sovint no són les òptimes. En el cas de l’arbrat plantat en alineació, aquestes condicions encara solen ser més precàries, a causa del pas continu de vehicles, la compactació del terreny, la limitació de desenvolupament per la presència de conduccions subterrànies, les contínues esporgues per a afavorir el pas i, a voltes condicions ambientals extremes. També hi ha casos d’arbres en escocells (clots) situats permanentment a l’ombra que projecten els edificis; suporten baixes humitats relatives degut al calor emès pel panot i l’asfalt. En fi, tot un seguit de despropòsits que fan que, a vegades, aquests tipus d’arbres no suportin els primers anys, que són claus per l’arrelament. En altres altres, es desenvolupen fins a un punt determinat, ja que en aquestes condicions poden limitar l’emissió d’arrels o bé envellir-se  prematurament, la qual cosa provoca debilitat d’inserció de les branques al tronc, entre d’altres símptomes.

Reposició d’arbrat d’enguany

Aquest any, a la ciutat de Figueres, es preveu canviar fins a 197 arbres, incloses les reposicions programades, ja que en certs carrers l’arbrat ha arribat al límit, amb constants despreniments de brancatge o ruptures de  troncs i branques principals. És l’exemple de l’arbrat d’alineació que trobem a la vorera del costat del vial de servei de l’avinguda Salvador Dalí, entre el carrer Sebastià Trullol i la carretera de les Forques. Enguany s’hi substituiran les acàcies i catalpes, que han estat lluint tots aquests anys i que darrerament tenien problemes de debilitat de brancatge. S’hi plantaran til·lers joves i ufanosos.

Tot plegat, ha d’ajudar a mantenir Figueres i fer-la encara més bonica. Esperem que sigui del vostre agrat!

Tasques del mes de gener

14-01-2015

1Primerament, des del servei de Parcs i jardins us desitgem un 2015 ple de coses bones i bona feina.
Hem cregut interessant poder fer-vos un recordatori de les feines més destacades per fer al jardí durant aquest mes:

- Començarem a podar els rosers; és el moment ideal per fer aquesta feina, ja que és quan ens assegurem que, un cop podat, no ens torna a brotar. Com que el gener és un mes fred, ens assegurem que quedi aturada la saba i no produeixi brotades que amb una forta gelada ens pogués gelar l’arbust.
- Continuarem podant els arbres de fulla caduca. És sempre interessant realitzar podes de formació. No es recomanen les podes a brocada, ja que farà que a la propera brotada l’arbre ens emeti rebrolls indesitjats i branca muntada sobre ferides fortes de poda.
- Serà el moment per aplicar olis minerals en arbres per evitar la proliferació de caparretes a la primavera.
- Mantenir el sòl humit, ja que un terra molla absorbeix molt millor les temperatures baixes i protegeix molt millor el sistema radicular de perill de gelades.
- És el moment de plantar arbres i arbusts de fulla caduca a arrel nua, que ens abarateixen els costos. I queda garantit un bon arrelament.
- El multx o triturat de restes de poda és un material molt interessant per evitar risc de gelades del coll de l’arrel; protegeix l’estructura del sòl, manté la humitat, tan important de mantenir, ja que el gener és un mes sec per naturalesa.
- L’herba de prat o la gespa aquests dies es manté molt més alta per protegir el gruix d’arrels i pugui recuperar millor a primavera.
- Les flors de temporada són els ciclàmens, els ciclàmens mini, les violes, els pensaments, les prímules, les bergènies.

Els dies es van allargant, i aviat floriran els ametllers. Gaudim-ne!