Arxiu del mes de novembre 2013

Treballs manuals amb plantes

27-11-2013

Ara que ve la fred i el dia és curt, des de Fisersa Ecoserveis us proposem tot un seguit de manualitats amb flors i plantes per poder fer amb la mainada des de casa.

1-Tampons amb fulles:  prenem unes quantes fulles del carrer, de diversos tipus. S’hi val la fulla d’heura, la fulla de plàtan, la de til·ler, etc., i la pintem per una de les bandes d’un color amb tempera o aquarel·la concentrada. Un cop ben empapada, podem fer-la servir de tampó i decorar una felicitació nadalenca, o pintar un bonic quadre.

2-Mòbil de fulles i flors: prenem fulles i també pinyes, ja obertes. Prenem dues branques rectes de la mateixa mida. Les lliguem per la part central, de tal manera que quedin en forma de creu. Aleshores, amb una agulla i un fil transparent, les anem cosint, tot deixant un espai enmig per tal d’anar construint el nostre mòbil. El podem clavar a l’àmpit de les finestres, com a decoració.

3- Fem caramels amb pètals de flors: agafem pètals de flors comestibles, com són la calèndula, el pensament, la violeta, la viola. Amb un cassó, hi posem sucre, un petit rajolí d’aigua, escalfem a foc mig fins que el sucre ens prengui la forma de glassejat. Aturem el foc i llavors hi posem els pètals d’un dels tipus de flors escollit, barregem i fem boletes amb la mescla resultant. Per aromatitzar-ho podem posar-hi un petit toc de canyella, o una gota d’essència de roses o violeta al gust. Emboliquem els caramels amb paper de celofana de colors.

4-Decora l’arbre de Nadal amb motius naturals: si anem al bosc, hi trobarem pinyes de totes mides. Hi ha un pi que fa la pinya de mida petita: és el pi canari (Pinus canariensis). Podem agafar un pot de pintura o un esprai de color daurat o platejat. Aquestes pinyes es poden combinar amb branques d’alzina també pintades i podem penjar pomes vermelles de calibre petit. Tindrem un arbre ben original.

Què, us apunteu a provar-ho?

Els efectes de la tramuntana

14-11-2013

El passat dia 11 de novembre vam tenir un episodi de tramuntana amb cops de fins a 110 Km/h. Aquest fet, juntament amb la manca de pluja que ens afecta des de fa més de 40 dies, fa que l’estat de les plantes sigui més esquerdadís; la planta queda en un estat com si fos de vidre. Així i tot, Figueres n’ha quedat prou ben parada.
A causa d’aquest tramuntanal, s’han esquerdat arbres del tipus de fusta anomenada tova: Robinia pseudoacàcia, mimosa, albícia julibrissim, pollancres (Populus nigra), etc. L’arbrat de fusta més noble tipus lledoners, plàtans, alzina, etc, no ha sofert cap dany estructural.
També, trobem més branques esqueixades en episodis de forta tramuntana després de sequera que no després de pluja caiguda de forma esglaonada.

Si ens fixem en les xifres, tenim el següent:
- Arbres sencers caiguts: freixe c/ Ponent; 1 Albícia del parterre del c/ Dr Ferran; Prunus pissardii de la plaça Ernest Vila; 2 mimoses al parc Bosc; 1 Robínia pseudoacàcia al c/ Ter.
- Caiguda de branques grans: branca xiprer a l’avinguda Empordà; branca Sòfora a García Lorca; branca del Fals pebrer al c/ Narcís Soler; branca de pollancre blanc al Garrigal; branca de pollancre gran a la llar d’infants Els Patufets; branca gran de Cinamon a la placeta del c/ Elx; branques mitjanes de pins a la pujada del castell; branques de palmera a Sol Terra; branques de palmera a l’església de Vilatenim.
- Caiguda de brancada petita: als plàtans de la Rambla; a les alzines del cementiri; als lledoners de la plaça Joan Tutau; als pollancres de la plaça el·líptica; als pollancres de l’aparcament dissuasiu; als plàtans de l’estació.

Des de l’Ajuntament i Fisersa Ecoserveis ja hem començat a treballar per recuperar la normalitat. Som-hi!

Agraïments als comentaris

09-11-2013

Avui dissabte, quan ja som gairebé a mitjan novembre (un novembre calorós, de moment), volem dedicar unes línies a agrair els comentaris que rebem en el nostre blog. Ens sembla just enviar un sincer agraïment al biòleg i botànic Josep Maria Dacosta, pels seus savis comentaris i plens de sensibilitat, i al senyor Emili Gispert, tècnic de l’Ajuntament de Figueres, per totes les dades que ens aporta.

Així mateix, també volem agrair els comentaris del senyor Josep Padrés Tibau i de l’Àngels Sargantana, així com els d’una seguidora que porta el pseudònim de “Mirabilis“.

També han fet bones aportacions la senyora Carme Mínguez, l’Adam Macià, el senyor Joan Prat de los Mozos i Joan Vidal.

Per a tots vosaltres, moltes gràcies, des de Fisersa Ecoserveis i des de l’Ajuntament de Figueres, perquè ens ajudeu a millorar els espais verds de la ciutat.