Arxiu del mes de novembre 2010
Flor, planta i parterre del novembre
13-11-2010Flor: Crisantem / Planta: Nandina domestica / Arbre: Liquidambar styraciflua
Per aquest mes de novembre hem escollit el crisantem. Pertany a la família de les asteràcies, que significa “flors en forma d’estrella”. De crisantems, n’hi ha fins a 30 espècies diferents, totes elles amb floracions ben vistoses.
En la nostra cultura, sempre s’ha associat com a flor funerària, ja que dóna pau i serenitat. En altres cultures, com l’anglosaxona, significa alegria, ja que transmet sensacions agradables en veure el seu groc tan llampant. El crisantem vol exposició al sol i humitat constant.
Aquest any n’hem volgut treure dels cementiris, on estaven confinats, i se n’han plantat al voltant de la Rambla, a les jardineres.
La Nandina domestica és la planta d’aquest novembre. Es tracta d’un arbust perenne que en aquestes dates tenyeix les fulles d’un taronja rogenc espectacular. La floració és discreta, però a la tardor es formen els fruits que són baies en disposició en panícula, de manera que prenen un color vermell molt vistós i decoratiu fins ben entrada la primavera.
Es recomana la plantació a semiombra. Requereix humitat en el terreny. Normalment s’usa com a individu, o bé formant
agrupacions, ja que destaca allà on vagi.
La podem veure en el parterre ajardinat de l’antiga biblioteca, actual centre Joaquim Xirau.
Hem triat el Liquidambar styraciflua com a arbre del mes. És de fullatge caduc, majestuós, i és present en diversos llocs de la ciutat com són l’Avinguda Maria Àngels Anglada, el carrer Fages de Climent, la rotonda del carrer Nou i la plaça d’Europa.
Ara, a la tardor, el seu fullatge ens pot recordar els boscos de frondoses de zones humides.
Passejant per l’Avinguda Maria àngels Anglada i fixant-nos amb les fulles del liquidambar, hi trobem fulles del més fosc dels negres, marrons, taronges, grocs, verds i vermells, amb tons i tot magrana. En un sol arbre, s’hi disposa tota la gamma de tons de fullatge possibles.
Comença la poda d’arbrat de temporada: moreres i plàtans
13-11-2010Aquesta poda periòdica d’arbrat de fusta tova, com són bàsicament moreres, és necessària, ja que cal renovar el brot anualment per evitar acumulació de massa pes en branca dèbil. La morera és un arbre amb gran vigor, capaç d’emetre branca nova des de les gemmes (borró) cada any. És un arbre que no emet rebrolls, per tant aquest tipus de poda farà construir un arbre ombrel·la la següent primavera. Les podes a brocada són podes dràstiques a tres gemmes com a màxim. Aquest tipus de poda gairebé únicament és recomana en moreres. La poda a brocada provoca emisions de branca sobre una ferida de poda de l’any anterior. Per tant, obliga a realitzar-la anualment, com a màxim bianualment, ja que es crea branca llarga sobre fusta no cicatritzada i dèbil, i pot provocar fractures de branques molt perilloses.
El plàtan és dels únics arbres que admeten la poda a brocada discontínua, ja que la seva fusta cicatritza correctament i ràpidament, sempre que el tall no superi la mida de 15 cms. de diàmetre. Es recomana, en arbres de fusta tova, una poda de guiatge de branques o terciats (treure un terç de la seva longitud), en comptes de la de brocada, ja que sempre es podrà mantenir branques amb un cert pes, controlades, i s’evitarà l’aparició dels rebrolls tan molestos, que donen mala forma a l’arbre i són perillosament esquerdadissos.
De fet, als arbres no els agrada que els podem. Ells no necessiten les persones per a res. Al contrari, som les persones que en traiem els beneficis que aporten. Els podem per forçar floracions, fructificacions, formes diverses, etc… A les ciutats, és complicat deixar un arbre sense podar, degut, bàsicament, a la manca d’espai. La vida urbana marca, doncs, les pautes del tipus de poda que requereix cada arbre.
El parterre del mes: plaça el·líptica
13-11-2010El parterre d’aquest mes de novembre torna a ser el de la plaça el·líptica, que durant aquest mes ens mostra un conjunt monocromàtic.
A la majoria de figuerencs i figuerenques ens agrada molt aquesta plaça, encara que és en forma de rotonda, ja que dóna al barri de l’Eixample molt de verd i molta força cromàtica. És com un petit pulmó d’entrada a Figueres.
Canvi de flor de temporada als parterres
13-11-2010Per als parterres de tota la ciutat, hem escollit flors variades i multicolors. Tot i que en el moment de la plantació, la planta acabada de sortir del viver encara no està en la seva esplendor ni mida, poc a poc anirà agafant la mida i crearà flors continuament, fins ben entrada la primavera. Aleshores ja caldrà substituir-les de nou.
Aquest any s’han escollit les combinacions de taronja amb blau i liles per als parterres de la carretera d’Olot i la Rambla nova, i combinacions extremades de colors vermells, liles i grocs per als parterres de l’Ajuntament i el Firal, que encara estan en construcció.
Tractament contra la processionària de pins i cedres
11-11-2010Com cada any, les brigades municipals han fet el tractament preventiu per evitar la plaga processionària. S’intenta utilitzar un mètode, anomenat endoteràpia. Consisteix en obrir una via, com un catèter, dins el corrent de saba de l’arbre i allà connectar-hi una dosi d’insecticida via interna, que anirà directament al corrent de saba i arribarà a totes les parts de l’arbre.
Aquesta plaga, ben coneguda per tothom, s’instal·la a les branques tendres de l’arbre i acaba amb la seva vida o el debilita.
Per altra banda, les pinedes de grans dimensions s’han hagut de tractar mitjançant el mètode de pulverització.
Per a saber més sobre el tractament de la plaga processionaria, vegeu el següent vídeo:
Presentació als alumnes de primària i secundària
04-11-2010Avui dijous, 4 de novembre de 2010, la nostra plana web ha estat presentada als alumnes de Figueres, tant els de primària com els de secundària. La presentació s’ha fet al Teatre el Jardí. A la presentació hi han participat Pere Pujulà (regidor de Qualitat Urbana), Yolanda Milán (regidora d’Educació i Habitatge), Josep Viñas (gerent de Fisersa Ecoserveis), Cristina Viñas (especialista de Fisersa Ecoserveis) i Daniel Ferrer (mantenidor del blog de la plana web).
Arran de la presentació, l’alumnat present al Teatre Jardí ha pogut conèixer les possibilitats i potencialitats de la plana web: la catalogació de totes les espècies d’arbres de Figueres, una estadística sobre les superfícies verdes de la ciutat, una galeria d’imatges i de vídeos, un blog d’informació i una cartografia interactiva dels espais verds de Figueres. De fet, aquestes dues eines són els dos punts forts de la plana web: a través del blog, tothom pot conèixer les últimes novetats sobre els espais verds a Figueres, així com escriure comentaris i fer suggeriments. D’altra banda, la cartografia interactiva permet conèixer i identificar cada arbre i planta de Figueres, amb tot tipus de detall.
Aquesta plana web, que va ser explicada durant el mes d’octubre a tots els centres de Figueres de primària i secundària, és actualitzada diàriament.
Tots Sants al cementiri municipal de Figueres
01-11-2010El dia de Tots Sants ha estat acollit a la ciutat de Figueres amb un cementiri municipal perfectament acondicionat per a l’ocasió. Durant les últimes setmanes s’havia treballat a conciència per plantar-hi crisantems, grocs i violetes, i s’havia tingut una cura especial amb l’herba i amb tots els parterres interiors (tal com explicàvem en aquest blog el dia 15 d’octubre). A les 11 del matí, en un acte organitzat per l’Ajuntament i l’associació Triangle Blau, tots els partits polítics de la ciutat i un bon nombre d’associacions han fet una ofrena floral als tres monuments habituals (de les víctimes del franquisme, dels afusellats als camps de concentració nazis i de tots els que perderen la vida durant la Guerra Civil). A les 12, la Jove Orquestra de l’Empordà ha ofert un concert a la plaça central del recinte.