Ametllers florits a Figueres, ara

L’ametller és el primer arbre que floreix, fins i tot encara una mica abans que les mimoses. Ens enuncia l’arribada d’una primavera que tot just despunta. Els primers rajos de sol que escalfen, aquests dies amb vent de ponent, indiquen que s’apropa una nova temporada.

El motiu que fa que l’ametller floreixi tan aviat, molt abans que altres arbres de la família de les rosàcies, és la suma d’hores fred. S’entén per hores fred l’acumulació d’hores de temperatura inferior als 7,2ºC. En el cas de l’ametller, en té prou d’acumular entre 200 i 400 hores fred (la perera, tot i que depèn de la varietat, necessita entre 900 i 1.000 hores fred).

La pregunta que cal contestar ara és la següent: “si un hivern no fa fred, què passa?” I la resposta és molt senzilla: la floració, i per tant la producció de fruita, pot arribar a ser nul·la.

Molts processos de selecció varietal passen per aconseguir cultius que requereixin menor acumulació d’hores fred, sobretot de cares als hiverns cada cop més benignes que tenim.

Enguany, però, s’han anat acumulant les hores fred. I mireu quina floració:

1

Per cert, a Figueres tenim alguns ametllers: per exemple, al carrer Manuel de Falla, al Parc de les Aigües, al Parc-Bosc, als jardins Enric Morera i als jardins Puig Pujades, entre d’altre ubicacions. Aneu a veure’ls, que bonics que estan!

 

Un comentari a “Ametllers florits a Figueres, ara”

  1. Nadina ha dit:

    És cert que els atmetllers florits fan molt bonic!
    M’ha semblat molt interessant saber que per florir necessiten un nombre determinat d’hores de fred.
    Gràcies per aquesta informació tant primaveral!

Leave a Reply