Arxiu del mes de febrer 2014

Arbustives en flor de febrer i març

26-02-2014

Precisament ara, durant els mesos de febrer i març, trobem unes quantes arbustives en el seu punt àlgid de floració. Es tracta de les espècies següents:

1) Chaenomeles japonica: S’anomena vulgarment “codony de flor”. És una arbustiva que floreix profusament, amb unes vistoses flors de color taronja-salmó. Per tal que la floració sigui abundosa, cal podar aquests arbusts durant el mes d’octubre.

És una espècie que a principis i a mitjan del segle XX s’usava molt per decorar els parcs i jardins de la ciutat. Encara en trobem testimonis vius; per exemple, als jardins de les Vivendes del Parc i en el laberint de boix del cementiri de Figueres.

Enguany voldrem recuperar aquesta espècie i replantar-ne més, ja que donen molt color en aquest incipient inici de primavera. Pot tornar a fer una florida a ple estiu. Aquesta arbustiva, l’haurem de plantar sempre a ple sol. És de port mitjà i no vol gaire aigua. El fruit, encara que aquí no acabi madurant, pot ser comestible igualment. Tal com el nostre codony, és molt astringent. No suporta els sòls altament calcaris, sinó que han de ser sempre lleugerament àcids.

x

2) Forsythia x intermedia: és el nom de l’arbustiva que floreix de color groc llimona, del febrer fins al març. És coneguda com a “forsítia”.

Si volem que floreixi, no s’ha de podar mai, sinó que les branques s’han de deixar llargues. S’emplenaran de flors durant el mes de febrer. Ha d’estar sempre a ple sol. És de la mateixa família que les oliveres, però, a diferència d’aquestes, no fa fruits, sinó que forma càspsules seques. Per tant, no ens tacarà el terra si deixem que floreixi al seu gust.

Val la pena disfrutar de la forsítia. Intentarem també recuperar aquesta espècie, per tal de donar més color a Figueres durant el mes de març.

*Els codonys de flor de les fotografies són dels parterres del cementiri.

Fabriquem jocs amb materials naturals

24-02-2014
x
Us volem fer arribar algunes idees per a crear jocs a casa a partir de productes naturals. A veure què us sembla.

1) L’ALQUERC

Podem construir el nostre alquerc prenent una safata amb sorra fina marcant-hi uns foradets amb els dits, disposant els foradets tal i com es mostra en el diagrama.
Marcarem les línies diagonals, transversals, verticals i horitzontals amb pals petits, sobretot molt rectes.  Caldrà anar a buscar 12 pedres de mida petita de color blanc i 12 pedres rodones i petites de color negre. Pel que fa a les normes del joc i el diagrama, els hem extret de la vikipèdia.
El tauler està format per quatre quadrats posats de manera que en formen un altre de més gran, tots ells amb les diagonals i les meitats horitzontal i vertical marcades. A més, calen 24 peces, 12 d’un color i 12 d’un altre.
Es comença amb les peces posades com indica la figura. Alternativament, els jugadors mouen una de les seves peces a una posició buida adjacent, unida per una recta. En lloc de moure, també podem capturar. Es fa amb un salt curt sobre una peça contrària, la qual traurem del tauler. Les captures es poden encadenar, sempre amb la mateixa peça inicial. En segons quina versió de les regles, és obligatori capturar. Així, si en el nostre torn no ho fem, l’oponent té el dret de bufar-nos la peça amb què ho haguéssim pogut fer, que es retira del joc.
Guanya qui captura totes les peces de l’oponent o li impedeix de moure-les.

2) BARQUETES AMB CLOVES DE NOUS

Qui és que no ha construit mai barquetes dins de mitja clova d’una nou?
En la clova, hi enganxem un escuradents amb un retall de tela fina.
Les podem decorar amb pintura i posar-les a navegar a la banyera. Els més petits xalaran amb aquestes barquetes, fent-les i jugant-hi!

3) UN XIULET AMB UNA CANYA

Busquem una canya d’uns 2 centímetres de diàmetre, aprofitant el timpanell d’un dels nusos, el respectem al final d’un dels trams, l’altre tram serà obert.
Per la part superior de la canya i separat uns 3 centímetres del timpanell que hem deixat, hi farem un orifici, en forma de cunya.
Aquest orifici, així com el final de la canya, sempre haurà de ser llimada per evitar les molestes astelles que ens pot deixar la canya.

Què, us atreviu?

Al febrer, narcisos

12-02-2014

Durant el mes de febrer ja floreix l’ametller. I, en diversos llocs de la ciutat de Figueres, ja trobem tots els narcisos perfumats ben florits. Per exemple, a l’interior dels jardins Puig Pujades (darrer el teatre Jardí).
El Narcís, el nom del qual es remunta a la mitologia grega antiga, és una bulbosa de l’espècie Narcissus sp. Els narcisos que trobem aquí són, concretament, de l’espècie Narcissus  tazetta. En origen varen ser cultivats, però ara ja creixen espontàniament any rere any.
Els narcisos tenen una olor tan penetrant que fins i tot pot produir estupor.
Per cert: és una llàstima que alguns ciutadans no respectin les tanques per evitar el trepitg i apareguin zones totalment trinxades. Imatges com aquesta, valdria la pena d’evitar-les.

Entre tots i totes, cuidem la ciutat!

Cuina amb plantes silvestres: borratges i nyàmeres

06-02-2014

Segons els dietistes, no hi ha res millor que seguir una dieta basada amb les fruites i les verdures que ofereix la temporada. Si tenim la sort de disposar de zones lliures de contaminació i de conèixer sense dubtes les espècies de vegetals que trobem, podrem cuinar unes receptes ben sanes que ens ajudaran a depurar l’organisme.
Us en posem dos exemples:

1) Cuinar amb borratja:
Ara, a l’hivern, trobem les borratges (Borago officinalis), que, com el seu nom indica, té propietats medicinals. És usat com a reconstituent; un vegetal que remineralitza l’organisme, amb moltes vitamines.
De totes maneres, atenció: aquesta verdura conté una important quantitat d’oxalats; cal consumir-los amb moderació en cas de patir càlculs renals, artrosi o accessos de gota. És una verdura depurativa, que afavoreix el metabolisme dels greixos; és molt adequada en el cas d’inflamació de pròstata i com a regulador en casos d’estrès. També, ajuda a regular el sucre en sang i fa disminuir la pressió arterial. L’oli de les llavors és un potent antioxidant, per tal de combatre les arrugues del cutis.
La borratja, la podem fer servir com a verdura. Prenem les fulles i les bullim durant 5 minuts, acompanyades d’una vinagreta amb all i julivert. Que no us preocupin els pèls, ja que no són urticants i a la mínima cocció ja desapareixen.
Podem fer vistoses amanides de flors, ja que la flor de borratja, tant la blanca com la blava és molt decorativa.

2) Cuinar amb nyàmeres:
La nyàmera o tupinambo és un tubercle provinent de la planta Helianthus tuberosus, és a dir, el gira-sol bord. És una planta en forma de matoll que pot arribar fins a 3 metres d’altura. Creix espontàniament en recs, còrrecs i rierols. Les flors apareixen cap al mes de setembre; un cop acabada la floració ja estan a punt els tubercles per a ser consumits. És com un nap, de textura més suau i amb un gust més dolç.
Les nyàmeres són aptes per a posar en els platillos de carn o peix, com a acompanyament dels nostres plats, i per a altres de receptes que se’ns puguin acudir.

Què, us atreviu a cuinar?