Arxiu del mes de juny 2014

Enemics naturals en els espais verds urbans

26-06-2014

1Des de Fisersa Ecoserveis us volem recomanar la lectura d’un document que té a veure amb els espais verds urbans i, més concretament, amb els “enemics” naturals d’aquests espais verds. Com veureu, és una guia que ens ajuda a conèixer i reconèixer els enemics naturals que hi ha en els espais verds urbans.

Per veure aquesta guia, cliqueu aquí.

 

Festa al barri Enric Morera

16-06-2014

Aquest passat dissabte, l’associació de veïns del barri Enric Morera han celebrat la festa del barri. Dins els actes organitzats, s’hi va organitzar un concurs de plantes, per premiar la més original, la més popular i la més espectacular. Així mateix, també es va concedir un accèsit a la planta en perill d’ extinció.image

Tot plegat, va contribuir a l’èxit d’aquesta festa veïnal, que ja porta molts anys de bagatge i que compta amb un grup de gent incansable que hi treballa.  Mireu,  si no, aquesta bonica imatge del pubillatge del barri, amb l’alcaldessa Marta Felip i el tinent d’alcalde Quim Felip juntament amb les pubilles i hereus.

Endavant!

1

 

 

Els rosers de Figueres

12-06-2014

De varietats de rosers, n’hi ha tantes! De tots colors, de totes mides, de formes diferents.
A Figueres gaudim d’una nombrosa varietat de rosers, i a fe que aquest mes de maig les roses ens han enamorat amb les seves flors.
Una de les varietats més destacables, i que és present en moltes ciutats del món, és el tipus “La sevillana”. A Figueres ocupa 863 m2 de superfície. En trobem en parterres del cementiri municipal, al Parc Bosc, a la cruïlla de l’avinguda Marignan acompanyant l’escultura “dona al vent” de Rosa Serra, al talús del Parc Bosc, al carrer Empordà (la carretera d’Olot), a la Plaça Alcalà la Real, per citar-ne alguns exemples. Ja vam explicar les avantatges d’aquest roser tan resistent i profusament floribund a l’article publicat el mes de juny de 2012 (el podeu veure clicant aquí).
1
Un altra varietat molt coneguda és el roser “The fairy”. Es tracta, igualment com l’espècie anteriorment citada, de tipus cubre-sòl i molt florífer. Aquesta varietat, però, a diferència de l’anterior, té un color rosa pàl·lid. Igualment, floreix des del mes d’abril fins al setembre.
02
També trobem la varietat quasi silvestre Rosa “Rugosa”; una altra que floreix de color groc; les de tipus més arbustiu Roser “Nevada”, etc.
03x

04x

05
Els rosers, per tal de poder florir, necessiten estar a ple sol. Durant el mes de gener de 2015, a Figueres substituirem les baixes que han sofert alguns rosers, degut bàsicament a la quantitat d’ombra de sota les alzines. Un cop passada la floració de les alzines, la brigada de parcs podarem les branques baixes, per tal que aquests rosers rebin la insolació adequada.
Per últim, recomanem un enllaç on les tipologies de rosers estan molt ben explicades. Si voleu consultar-lo, cliqueu aquí.
Us agrada?

 

La plaça dels Aiguamolls

07-06-2014

Situada entre l’Avinguda Perpinyà i el carrer Montgó, aquests dies la plaça dels Aiguamolls presenta aquesta espectacular floració. Aquesta plaça fou dedicada al Parc naturals del Aiguamolls i a la lluita que s’hi va dur a terme per tal de dur-lo a bon port.

En aquesta plaça hi trobem aquests fantàstics tamarius (Tamarix gallica) i també vegetació pròpia de lloc humit, com són els Cyperus alternifolius.

Esperem que aquesta imatge us agradi. I, si teniu un moment, arribeu-vos-hi…

1

 

La prunera de la plaça de Sant Pere

06-06-2014

Ho sabeu, que a Figueres tenim albercoquers,  llimoners, ametllers, caquis, nesprers, figueres i nogueres? Doncs bé, avui toca el torn a una prunera, la de la plaça de Sant Pere, just al cor de la ciutat. La tenim ben carregadeta de fruita. Si la veieu, mengeu-ne que estan a punt. Les prunes sota el campanar van madurant.

1

 

 

Les aromes a la ciutat

02-06-2014

Viure a la ciutat no ha de ser viure d’una manera “monoaromàtica”. Encara que les males olors de cotxe o moto a vegades ho empastifin tot, no sempre ens obliga a fer servir el nas d’una forma unificada.

A la ciutat de Figueres, per exemple, hi trobem alguns espais que ofereixen aromes especials, delitosos, dignes. Vet ací la rotonda d’espígols del Carrer Tapis, que ens evoca als somiats paisatges de la Provença.

També, trobem l’aroma de la taronja amarga dels tarongers del carrer Torras i Bages, o els de dins dels jardins Puig Pujades. Aquests últims són aptes per al consum, ja que estan en lloc resguardat. Per perfumar pastissos, begudes estiuenques, fer gelees, i mil altres usos.

Així mateix, podem buscar roses perfumades. Cada dia costa més de trobar varietats de rosa amb aroma, ja que se’n fan de molts colors però sense aroma. Per trobar varietats realment aromàtiques, caldrà buscar les més silvestres, del tipus Rosa rugosa. Ara, en trobem al Parc Bosc. Una altra rosa flairosa, molt coneguda i que podem trobar a la jardineria domèstica és la Crhysler imperial.

D’aquí a pocs dies floriran tots els til·lers de la ciutat. Això donarà aroma a l’avinguda Montserrat, al carrer marca de l’Ham, a tot el voltant de la Rambla, etc.

D’aromes variats, certament, en trobem a l’anomenat “camí del colesterol” del voltants del Castell de St. Ferran. Hi espècies tan curioses com la pinya de St Joan (Leuzea conifera), o bé trobem la florida ginesta, el tàrrec, entre moltes altres.

Bones olors!!!! Us hi apunteu?

Clipboard01

Al castell de Sant Ferran, hom pot gaudir de les pinyes de Sant Joan. N’hi heu vistes?