Arxiu del mes de gener 2011

Sobre el parc dels Olivars

28-01-2011

-Per a llegir més sobre el parc dels Olivars, a Figueres, podeu mirar el següent enllaç del setmanari de l’Alt EMPORDÀ.

-També podeu llegir-ne una ressenya a dins de la plana de TramuntanaTV. Mireu-la en aquest enllaç.

- Des de TramuntanaTV també se’n va crear un vídeo:

El Parc dels Olivars, un nou espai verd

26-01-2011

El passat diumenge, 23 de gener, va ser inaugurat oficialment un nou espai verd de Figueres que combina vegetació i zona lúdica. És l’anomenat “Parc dels Olivars”, a l’Olivar Gran, al costat de l’escola d’Hostaleria, l’IES Olivar Gran i el CEIP Carme Guasch.

D’aquesta manera, hem estrenat una zova zona verda, important, amb prop de 10.000 metres quadrats i que és l’avantsala d’un gran parc que ens ha de permetre gaudir de noves zones verdes, noves zones d’oci, de lleure per a la mainada, per als adolescents i  per a la gent gran.

Parc dels Olivars zona lúdica

Parc dels Olivars zona lúdica

El parc dels Olivars ha estat pensat com una zona llarga i àmplia amb fileres d’arbres variats i una zona de jocs infantils. A més, hi ha àrees de gespa i s’hi han col·locat uns quants bancs d’estètica moderna per a descansar-hi.

Parc dels Olivars

Parc dels Olivars

Al parc, concretament, s’hi han plantat 12 palmeres, 56 arbres ampolla, 3 garrofers, 4 oliveres i 24 pollancres, amb l’objectiu de fomentar la biodiversitat. Pel que fa a la gespa, Zoysia  Japonica, ha estat escollida bàsicament per criteris econòmics, atès que és prou barata de mantenir.

A partir d’aquests moments, l’empresa Fisersa Ecoserveis ja està mantenint aquest nou espai verd de Figueres. Més endavant, en una segona fase, aquest parc dels Olivars serà ampliat, amb tota la zona que actualment és el CEIP Carme Guasch.

Parc dels Olivars

Parc dels Olivars

Flor, planta i parterre del gener

14-01-2011

FLOR DEL GENER: Pensaments /  PLANTA DEL GENER: Marfull /  PARTERRE DEL GENER: Davant de l’Ajuntament, a la Ronda Salvador Dalí

- Flor del mes: el pensament

Els pensaments són plantes herbàcies molt conegudes, ja que són de les poques espècies que en el nostre hemisferi floreixen a l’hivern. Per tant, qui és amant de les flors ben segur la coneixerà. Aquests pensaments de flor gran són hibridacions de violes silvestres que al llarg dels anys els viveristes han conseguit obtenir, combinant diverses espècies de violes.

Aquest pensament de jardí dóna floració continuada des del mes de novembre fins ben entrat el maig, fins que les primeres calors el marceixen. Rebroten la tardor següent. De combinacions de colors, en podem trobar amb les gammes des del groc llimona fins al lila fosc, exceptuant però el color vermelló. Al mercat podem trobar-hi pensaments de color bordeus.

A Figueres, actualment en trobem a la plaça de l’estació o a la Plaça Abdó Terradas, entre d’altres indrets.

Narcisos plaça Abdó Terradas Gener 2011

Narcisos plaça Abdó Terradas Gener 2011

Pensaments a la plaça Abdó Terradas - Gener 2011

Qui en vulgui tenir a casa, haurà de buscar un lloc a ple sol i mantenir una humitat constant al sòl. Cal tenir en compte, però, que no li agraden els sòls inundats d’aigua.

- Planta del mes: el Marfull

El marfull és una planta arbustiva autòctona de la regió mediterrània. És de les poques arbustives que poden florir a plena ombra. Sempre poncella al mes de gener i les seves flors, d’un blanc trencat tirant a rosa, duraran fins ben entrat el març. La floració es pot retardar, pot haver-n’hi fins al mes de maig.

A Figueres sol ser una planta molt comuna en jardineres, ja que tolera considerablement la sequera. També als parcs i jardins. En aquesta fotografia, us mostrem uns llorers de jardí a la plaça Federico García Lorca.

Marfull a la plaça Federico García Lorca - Gener 2011

Prunus laurocerasus o llorers de jardí, a la plaça Federico García Lorca - Gener 2011

Per a més informació sobre els Pruni laurocerasi, cliqueu aquí.

- Parterre del mes: davant l’edifici de l’Ajuntament, a l’avinguda Salvador Dalí

Hem escollit el parterre que hi ha davant de l’edifici de serveis de l’Ajuntament, situat a l’avinguada Salvador Dalí, ja que, després de les tramuntanades d’abans de Nadal, estan prou ufanosos. Hi ha la combinació de tres colors, i creiem que lluirà fins ben entrat el mes d’abril.

Aquest parterre consta de ciclamen, calèndula i pensament blau.

Parterre davant l'Ajuntament, al Firal. Gener 2011

Parterre davant l'Ajuntament, al Firal. Gener 2011