Arxiu de la categoria ‘Places’

Combinació original a la font Lluminosa

14-04-2015

Durant aquests dies la plaça Ernest Vila (Font lluminosa) es troba envoltada de natura. Si hi aneu, hi veureu cols salvatges combinades amb unes margarides delicades, anomenades Leucanthemum paludosum. Tot plegat, es tracta d’una espectacular combinació primaveral.1

Si teniu un moment, arribeu-vos-hi, perquè aquesta combinació hi serà pocs dies: per fires i festes de la Santa Creu estem preparant nous dissenys.

L’escultura L’arlequí, als Jardins Puig Pujades

14-09-2014

Un dels espais més concorreguts de Figueres, sobretot pels pares i mares que cerquen un bon lloc per tal que els seus fills i filles petits s’ho passin bé en un parc infantil, és els Jardins Puig Pujadas, just al costat del Teatre Jardí. A més del parc infantil, de la gent, de les plantes enfiladisses i d’algunes espècies com les mimoses, els castanyers d’índies, les troanes, els saücs i les paulòwnies, just al centre de l’espai, hi ha una escultura titulada L’arlequí. Va ser realitzada a principis de l’any 2009 per l’artista David Anson, fill de Ricard Anson. El monument, de bronze i de sis metres d’alçada, consta de quatre cares d’un arlequí que volen representar el teatre.  Al peu de l’escultura, hom pot llegir-hi una sentida composició d’Anna Ansón: “No hi ha obra sense actors, ni representacó sense espectadors. No hi ha escultura sense missatge. L’art per l’art, l’escultura pel teatre”.
Aquesta escultura, duta a terme a la foneria Sixade, encaixa harmoniosament amb l’esperit festiu i lúdic de la plaça figuerenca, així com amb la vegetació que hi. Aneu-hi, i ho veureu, un dissabte i un diumenge a la tarda!
X5X
1X
2

Plaça de la vila d’Ordis: art i jardineria

14-08-2014

Un dels espais més bonics de Figueres és, sens dubte, la plaça de la vila d’Ordis, situada a la zona de sortida de Figueres en direcció a Girona. En aquesta plaça s’hi combinen a la perfecció el verd i el color de la jardineria i el cromatisme de la reproducció en mosaic que l’any 1999 va fer l’artesà Armand Olivé. De fet, ell va reproduir en mosaic una pintura realitzada l’any 1984 pels pintors Ricard Ansón, Daniel Lleixà, Josep Ministral, Lluís Roura i Ramon Pujolboira (Grup 69). La pintura porta el nom de Cinc visions dins un espai empordanès, i va ser un homenatge a Salvador Dalí.

Esperem que aquest espai us agradi, tant pel que fa a l’art com pel que fa a la feina que hi porten a terme els serveis de jardineria de la ciutat.

1

Estiu als Jardins Puig Pujades: tarda de diumenge

06-07-2014

És certament un plaer poder passar una tarda d’estiu als Jardins Puig Pujades, de Figueres, al costat del Teatre Jardí. Hi ha un munt de nens i nenes, i pares i mares, en els jocs infantils. I hom pot gaudir d’un ambient de mimosescastanyers d’índiestroanes,  saücs i paulònies. A més, en els murs laterals, hi ha les acolorides enfiladisses (Plumbago auriculata, i també Ampelopsis i Rhyncospermum jasminoides) que ja han donat el seu fruit i tapen els antics grafits de les parets.

Enhorabona, per la feina ben feta a Figueres!

1

2

 

La plaça dels Aiguamolls

07-06-2014

Situada entre l’Avinguda Perpinyà i el carrer Montgó, aquests dies la plaça dels Aiguamolls presenta aquesta espectacular floració. Aquesta plaça fou dedicada al Parc naturals del Aiguamolls i a la lluita que s’hi va dur a terme per tal de dur-lo a bon port.

En aquesta plaça hi trobem aquests fantàstics tamarius (Tamarix gallica) i també vegetació pròpia de lloc humit, com són els Cyperus alternifolius.

Esperem que aquesta imatge us agradi. I, si teniu un moment, arribeu-vos-hi…

1

 

La prunera de la plaça de Sant Pere

06-06-2014

Ho sabeu, que a Figueres tenim albercoquers,  llimoners, ametllers, caquis, nesprers, figueres i nogueres? Doncs bé, avui toca el torn a una prunera, la de la plaça de Sant Pere, just al cor de la ciutat. La tenim ben carregadeta de fruita. Si la veieu, mengeu-ne que estan a punt. Les prunes sota el campanar van madurant.

1

 

 

Les aromes a la ciutat

02-06-2014

Viure a la ciutat no ha de ser viure d’una manera “monoaromàtica”. Encara que les males olors de cotxe o moto a vegades ho empastifin tot, no sempre ens obliga a fer servir el nas d’una forma unificada.

A la ciutat de Figueres, per exemple, hi trobem alguns espais que ofereixen aromes especials, delitosos, dignes. Vet ací la rotonda d’espígols del Carrer Tapis, que ens evoca als somiats paisatges de la Provença.

També, trobem l’aroma de la taronja amarga dels tarongers del carrer Torras i Bages, o els de dins dels jardins Puig Pujades. Aquests últims són aptes per al consum, ja que estan en lloc resguardat. Per perfumar pastissos, begudes estiuenques, fer gelees, i mil altres usos.

Així mateix, podem buscar roses perfumades. Cada dia costa més de trobar varietats de rosa amb aroma, ja que se’n fan de molts colors però sense aroma. Per trobar varietats realment aromàtiques, caldrà buscar les més silvestres, del tipus Rosa rugosa. Ara, en trobem al Parc Bosc. Una altra rosa flairosa, molt coneguda i que podem trobar a la jardineria domèstica és la Crhysler imperial.

D’aquí a pocs dies floriran tots els til·lers de la ciutat. Això donarà aroma a l’avinguda Montserrat, al carrer marca de l’Ham, a tot el voltant de la Rambla, etc.

D’aromes variats, certament, en trobem a l’anomenat “camí del colesterol” del voltants del Castell de St. Ferran. Hi espècies tan curioses com la pinya de St Joan (Leuzea conifera), o bé trobem la florida ginesta, el tàrrec, entre moltes altres.

Bones olors!!!! Us hi apunteu?

Clipboard01

Al castell de Sant Ferran, hom pot gaudir de les pinyes de Sant Joan. N’hi heu vistes?

Feines d’abril, festa de l’arbre i bones Fires!

25-04-2014

Durant aquest mes d’abril i pensant ja en les fires i festes de la Santa Creu, hem intensificat les feines de sega i desherbat, a causa que la pluviometria i les temperatures més suaus han ocasionat que l’herba hagi crescut desmesuradament. En una setmana tota havia quedat espigada!
També és bo d’anunciar que el proper 29 de’abril se celebrarà la Festa de l’arbre 2014, a l’esplanada davant del centre cívic Joaquim Xirau, amb la participació d’escolars de 3r i 4t de primària de totes les escoles de Figueres. L’any passat ja la vam fer sonada aconseguint el macrocollage que teniu a la fotografia. 1 I la intenció d’enguany és aconseguir de crear un bosc, amb l’esforç dels educadors i d’uns nens i nenes que, de ben segur, sempre més ho recordaran.
Des del servei de manteniment de Parcs i jardins de Figueres, us desitgem unes bones fires i festes de la Santa Creu.

2

 

Plaça Ernest Vila, que bonica!

12-03-2014

Avui, aquest matí, la plaça Ernest Vila (la plaça de la Font Lluminosa) estava especialment bonica, ben plena de color. Com podeu veure en les fotografies o bé si us hi atanseu, hi trobem uns parterres que envolten la font ornamental al centre de la plaça.
La composició es basa en un mosaic de flors d’hivern, de les quals podrem gaudir fins ben entrat el mes de juny. Començant per els Leucanthemum paludosum de les puntes, petita margarideta que ha ponzellat tot l’hivern i que ara, en breu, s’obrirà. A continuació, hi trobem Viola cornuta de tots els colors, petita mata de la família dels pensaments i les violetes que enuncia la primavera allà on es planta. N’hi ha de grogues, de blaves, de tots els colors. Darrere hi trobem la calèndula de color taronja rabiós amb el fons de margallons (Chamaerops humilis) i els Phormium tenax que hi donen volum.
També hi hem plantat la Bellis perennis, les de color roig, de la mateixa classe; n’hi trobem també amb les flors blanques.
Hem reservat un espai per als bulbs (Narcissus sp.), que ara van florint, mentre desprenen aquesta olor tan característica.
El parterre acaba amb el rei de l’hivern, el ciclamen vermell. D’aquí a poc, ja acusarà les primeres calors i deixarà de florir.
Les claus per a tenir un parterre ben florit són disposar de sol a dojo, la humitat justa i molta gent per a disfrutar-lo. Així doncs, disfrutem-ne!

Al febrer, narcisos

12-02-2014

Durant el mes de febrer ja floreix l’ametller. I, en diversos llocs de la ciutat de Figueres, ja trobem tots els narcisos perfumats ben florits. Per exemple, a l’interior dels jardins Puig Pujades (darrer el teatre Jardí).
El Narcís, el nom del qual es remunta a la mitologia grega antiga, és una bulbosa de l’espècie Narcissus sp. Els narcisos que trobem aquí són, concretament, de l’espècie Narcissus  tazetta. En origen varen ser cultivats, però ara ja creixen espontàniament any rere any.
Els narcisos tenen una olor tan penetrant que fins i tot pot produir estupor.
Per cert: és una llàstima que alguns ciutadans no respectin les tanques per evitar el trepitg i apareguin zones totalment trinxades. Imatges com aquesta, valdria la pena d’evitar-les.

Entre tots i totes, cuidem la ciutat!