Arxiu del mes de setembre 2010

Propera recepció del Parc de les Aigües – elements botànics

17-09-2010

Les obres que s’havien de realitzar a la zona del Parc de les Aigües, a tocar del barri de l’eixample i el Cendrassos, ja estan pràcticament acabades, i en breu aquests terrenys seran recepcionats per l’Ajuntament de Figueres. A banda de l’interès urbanístic que pugui tenir, des de l’àrea de Parcs i Jardins i des de Fisersa Ecoserveis treballarem en la botànica d’aquest nou espai.

A la zona del Parc de les aigües, hi haurà un total de 58.735 metres quadrats, amb 28.866 metres quadrats de voreres. Pel que fa a les zones verdes, hi haurà 55 metres quadrats d’arbustiva genèrica, 514 metres quadrats d’arbustiva de tanca, 2.028 metres quadrats de paviment, 55.792 metres quadrats de pradera i 346 metres quadrats de sorral. Hi ha un total de 924 arbres, dels quals 561 unitats son d’alineació i 363 estan en jardins. D’entre els arbres, volem destacar el plataner   majestuós, que destaca per la seva frondositat, situat al peu de la Font de les dues Pilars, al costat del Mas Torrent. Així mateix, la tanca de xiprers del Parc de les Aigües, que serveix com a barrera vegetal que marca els límits de propietat.

En el plànol (podeu descarregar-lo en pdf), es veuen els arbres emblemàtics de color vermell al costat de la casa Mas Torrent.

Tota la zona constarà dels següents arbres: 67 pollancres tremula, 11 xiprers piramidal, 3 xiprers stricta, 16 Aurons blancs, 2 pisardis, 12 erables argentats, 22 til.lers platejats, 3 ailant, 3 robinies, 6 Catalpes, 1 desmai, 20 lledoners, 291 sòfores, 1 arbre de l’amor, 265 til.lers platyphillos, 92 freixes fulla estreta, 15 llorers, 2 oms de Sibèria, 1 troana, 6 moreres platinifolia, 3 plàtans i 7 Albers boleana. Pel que fa als arbres fruiters, 1 caqui, 11 figueres, 33 nogueres, 1 nesprer, 5 ametllers, 20 cirerers de flors i 4 pereres de flor.

Aquesta zona del Parc de les Aigües, que serà inaugurada properament, ja va ser pensada i posada de relleu en mandats anteriors, de manera que va ser qualificada de “nou referent i el gran pulmó verd del nord de la Ciutat”. Es tracta, tal com destaca el cronista municipal Josep Maria Bernils Mach, d’una zona amb molta història, des que hi visqueren els primers pobladors de Figueres, a la zona propera a l’Aigueta. Els figuerencs i figuerenques d’avui, sobre els espais recentment urbanitzats i amb nova vegetació, hi recorden una zona de terres de conreu amb camps i horts familiars.

Tot plegat, desitgem que agradi a tots els figuerencs i figuerenques.

Prevenció per a la plaga del morrut

15-09-2010

La plaga del morrut, que està afectant les palmeres d’algunes poblacions de Catalunya, no ha arribat a Figueres. De moment, això sí, cal donar algunes pautes de prevenció, per si se’n detectés algun cas.

El morrut és un coleòpter originari del sud-est asiàtic i la Polinèsia que s’ha estès a les nostres zones Escarabat_del_morrutde clima temperat, concretament a les palmeres. Afecta sobretot les palmeres del tipus Phoenix canariensis i Phoenix dactylifera. A partir de 2005 aquest coleòpter va començar a afectar les palmeres al territori de Catalunya, i per això és important prevenir-se’n.

Per detectar la plaga dins les palmeres, cal utilitzar aparells acústics especialitzats. Externament, s’assequen les fulles centrals de la corona. Les fulles centrals s’esgrogueeixen i es marceixen, i la palmera acaba morint.

Sembla ser que els insecticides són poc eficaços. Els experts coincideixen a afirmar que el millor mètode és l’arrencament de les palmeres afectades, per tal d’evitar la dispersió de la plaga. Sí que es pot, en canvi, prevenir aquesta plaga. Per això, és important evitar ferides i podes i protegir les ferides amb màstic o tractar-les amb un insecticida.

De moment, tenint en compte que no s’ha detectat cap cas de palmera afectada pel morrut a Figueres, des de l’àrea de Parcs i Jardins de l’Ajuntament de Figueres i des de Fisersa Ecoserveis se segueix el protocol establert pel Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural.

Per a més informació sobre la plaga del morrut, podeu consultar el següent enllaç: plaga del morrut.

Enfiladisses als jardins Puig Pujades

15-09-2010

Aquesta passada setmana s’han plantat enfiladisses al mur dels jardins Puig Pujades (al costat del teatre Jardí). Fins ara s’havia intentat treure les pintades del mur (grafits i guixades), Enfiladisses jardins Puig Pujades - setembre 2010però aquesta mesura no ha resultat satisfactòria. Per això, s’ha decidit plantar enfiladisses de flor sobre mateix de les pintades, que quedaran amagades. D’aquesta manera, l’entorn quedarà agradable, i acolorit, de verd i amb les tonalitats de les flors.

De cares al futur, hi ha un projecte de posar una tanca als jardins, de manera que quedin tancats durant la nit. De moment, amb la mesura actual pretenem netejar la cara del mur i embellir l’entorn de la plaça.

Enfiladisses jardins Puig Pujades - setembre 2010

A les dues fotografies, les plantes enfiladisses. Quan creixin, taparan les guixades i els grafits.

Planta del mes de setembre

04-09-2010

Planta: Abelia floribunda

Continua en floració l’Abelia floribunda. Aquest arbust és originari de Mèxic, té unes branques arquejades i a començament d’estiu en pengen unes flors arraïmades de color vermell rosaci. Les flors solen durar-li durant tot l’estiu i la tardor, i precisament aquesta duració de flor, i la seva fragància, fan l’Abelia especialment recomanable per als camins i les entrades de les cases.Ronda Sud - Floribunda - Setembre 2010

A Figueres, podem trobar Abelia floribunda situada com a barrera vegetal entre el Passeig pels vianants i la calçada de la Ronda Sud, entre el giratori de la Carretera del Far i el de l’Avinguda Mare de Deu de Montserrat.

Final de la poda d’estiu

04-09-2010

Per a aquesta setmana propera (6-10 de setembre) es preveu l’acabament de la poda d’estiu de les moreres del C/ Avinyonet, Plaça Solidaritat, Plaça 8 de Març i la Plaça Pous i Pagès. També, de les sophores del Doctor Rovira; les albízies del C/ Doctor Ferran; les alzines d’Abdó Terradas; i d’alguns arbres del Jardins d’Enric Morera.

Moreres c/Avinyonet - Setembre 2010

Moreres Plaça 8 de maig - Setembre 2010

A dalt, moreres C/ Avinyonet; a baix, moreres plaça 8 de maig - Setembre 2010