Arxiu del mes de març 2015

Estand al Firagri 2015

14-03-2015

Com tots sabeu, en aquests moments s’està duent a terme el Firagri a Figueres. Es tracta de la fira agrícola i ramadera per excel·lència de les comarques de Girona, i en aquesta tretzena edició està ubicada al recinte firal. Des de Fisersa Ecoserveis, evidentment hem volgut participar-hi. Hem fet un estand, que està entre l’entrada de la carpa i l’edifici Ferran Sunyer i Balaguer.

El nostre estand porta per títol Els paisatges de l’Alt Empordà. Com veureu en les fotografies –i us recomanem vivament que aneu a veure’l in situ–, hem volgut reflectir-hi tipologies de paisatge diverses de la nostra comarca, l’Alt Empordà, com ara la garriga, les brolles i l’alzinar; els Aiguamolls i les closes; i els aspres i terraprims, la vinya i l’olivera.

Com a capital comarcal, Figueres s’identifica plenament amb tot l’àmbit comarcal, i hem mirat de bastir el nostre estand amb el màxim de delicadesa possible.

Esperem que el muntatge que hem fet us agradi, i us convidem a anar-lo a veure amb calma.

1 3 4

 

Ametllers florits a Figueres, ara

03-03-2015

L’ametller és el primer arbre que floreix, fins i tot encara una mica abans que les mimoses. Ens enuncia l’arribada d’una primavera que tot just despunta. Els primers rajos de sol que escalfen, aquests dies amb vent de ponent, indiquen que s’apropa una nova temporada.

El motiu que fa que l’ametller floreixi tan aviat, molt abans que altres arbres de la família de les rosàcies, és la suma d’hores fred. S’entén per hores fred l’acumulació d’hores de temperatura inferior als 7,2ºC. En el cas de l’ametller, en té prou d’acumular entre 200 i 400 hores fred (la perera, tot i que depèn de la varietat, necessita entre 900 i 1.000 hores fred).

La pregunta que cal contestar ara és la següent: “si un hivern no fa fred, què passa?” I la resposta és molt senzilla: la floració, i per tant la producció de fruita, pot arribar a ser nul·la.

Molts processos de selecció varietal passen per aconseguir cultius que requereixin menor acumulació d’hores fred, sobretot de cares als hiverns cada cop més benignes que tenim.

Enguany, però, s’han anat acumulant les hores fred. I mireu quina floració:

1

Per cert, a Figueres tenim alguns ametllers: per exemple, al carrer Manuel de Falla, al Parc de les Aigües, al Parc-Bosc, als jardins Enric Morera i als jardins Puig Pujades, entre d’altre ubicacions. Aneu a veure’ls, que bonics que estan!