Arxiu del mes de juny 2011

Per què no fem ratafia casolana?

30-06-2011

Aquest mes, durant els últims dies de juny, podríem fabricar ratafia nosaltres mateixos. Podem anar a la licoreria del barri i comprar un litre d’anís dolç. Per a un litre d’anís hi posarem tres nous verdes (si pot ser, de les collides abans de St. Joan), lleugerament matxucades. Aquesta és la base de la ratafia. Llavors, podem posar un brotet de les herbes remeieres que més ens agradin.

La ratafia va bé per fer bones digestions, per regular les menstruacions, per relaxar-nos, com a remei antidepressiu, etc.

A Figueres, un bon lloc per a trobar herbes és la muntanyeta del Castell de St Ferran. Si no coneixem prou les herbes herba en qüestió, sempre podrem confiar en el nostre herbolari per tal que ens les proporcioni i ens recomani. També cal tenir en compte que trobarem noguers carregats a la nostra ciutat, lluny de la contaminació en el recent inaugurat Parc de les Aigües.

Trobareu més consells per a l’elaboració de la ratafia, clicant aquí.

Tipuanes florides a Vilatenim (plaça dels Drets humans)

21-06-2011

Recomanem vivament la visita de les Tipuana tipus en flor que cobreixen la meitat de la Plaça dels Drets Humans a Vilatenim. Aquest arbre fa en aquests moments una bonica floració d’un agradable groc canari.

Tipuana en flor Vilatenim - juny 2011

Vilatenim - plaça dels Drets humans - juny 2011

Així mateix, pels volts de Sant Joan també recomanem la visita dels rosers Fairy (rosers extremadament floribunds) del cementiri municipal. Combinats amb la floració a punt d’esclatar de l’espígol dels parterres adjunts, promet una explosió de colors, dins un recinte que traspua història en tots els seus racons.

Parterres arreglats a la plaça Ernest Vila

16-06-2011

Després que els parterres de la plaça Ernest Vila (Font Lluminosa) quedessin molt malmesos durant la celebració de la victòria del Barça a la final de Champions, des de Fisersa Ecoserveis hem creat de nou aquests parterres, a tocar de la font. Concretament, els parterres estan formats per gazànies de tots colors i tagets grocs, tal com es pot veure en aquesta fotografia.

Parterre arreglat plaça Ernest Vila - juny 2011

Lluita biològica i endoteràpia, contra plagues

13-06-2011

La lluita contra plagues mitjançant fauna auxiliar és un bon mètode per a controlar el nivell d’insectes i/o àcars perjudicials per a les plantes. Enguany s’ha optat pels Aphidius colemani per tal de controlar la presència de pugó en els til·lers i els carpinus que volten la plaça Catalunya. Amb l’acció d’aquests depredadors naturals, s’aconsegueix controlar el nivell de plaga a una límits acceptables, evitant de fer aplicacions amb canó de fitosanitaris, la qual cosa podria ser perjudicial per a la salut dels veïns.

Una altra tècnica utilitzada per al control de plagues és l’endoteràpia: s’injecta insecticida a la saba de l’arbre mitjançant un catèter. Així, els insectes picadors, en xuclar aquesta saba, amb l’insecticida moren. Aquesta tècnica és perfectament compatible amb la lluita biològica, ja que és totalment selectiva contra els insectes perjudicials.
Mitjançant aquesta tècnica s’estan controlant plagues a Figueres com el pugó, el tigre del plàtan i la Cameraria dels castanyers d’Índies, entre d’altres.
Per a les avantatges sobre el mètode de la lluita biològica de plagues, vegeu aquest breu vídeo:

Per a més informació sobre l’Aphidius colemani, cliqueu aquí.

Enhorabona al Barça, però sense malmetre res

03-06-2011

És inevitable que les celebracions portin una aglomeració de gent amb ganes de festa, perquè hi ha l’alegria pel gran èxit. I aquesta vegada, després del gran partit del Barça en la final de la Champions 2011, no ha estat una excepció.

Les celebracions d’enguany han acabat amb la vida de les flors dels parterres de la plaça Ernest Vila (Font Lluminosa). I aquesta és la creu de la victòria: una cosa són l’alegria i l’eufòria, i una cosa ben diferent són la manca de civisme i la destrucció dels elements que embelleixen la ciutat.

Plaça Ernest Vila (2-VI-2011)

Brigades treballant en la reposició dels parterres

Ara, durant la primera setmana de juny, les nostres brigades de jardiners refaran els parterres de la plaça. Esperem que les noves flors siguin ben agradoses de cares a l’estiu. I, de cares a la temporada vinent, esperem també que el Barça doni moltes més alegries als seus afeccionats. Però (si us plau!), que la gent no confongui l’alegria amb la destrucció i el malmetre el que és de tots i totes.