Arxiu de la categoria ‘General’

Tancament del blog

26-06-2015

1Aquesta és la darrera entrada del nostre blog de Fisersa Ecoserveis, que quedarà tancat el proper 30 de juny. A partir d’ara, totes les novetats i informacions sortiran publicades a la nostra web http://www.figueresecoserveis.net/.

Com veieu, des de Fisersa Ecoserveis continuarem treballant per fer bonica la ciutat i per mantenir-vos informats.

Bon estiu a tots i a totes.

 

Els arbres de la Festa de l’arbre 2015

30-04-2015

Mireu com han quedat de bé els arbres que més de 750 nens i nenes de Figueres varen plantar al parc Bosc ahir dimecres, 29 d’abril, al parc Bosc de Figueres, durant la festa de l’arbre 2015. Són a la zona de dalt, just al costat de la tirolina.

Tot plegat, suposa que el nostre parc Bosc té ara 50 alzines més que duen l’apadrinament de 750 nens i nenes de primària i de bona part de les escoles de Figueres. Això ajuda a fer ciutat i a què de ben petits els nostres fills i filles s’estimin el seu medi ambient més proper.

Que passeu unes bones fires i festes de la Santa Creu.

2

3

1

 

Combinació original a la font Lluminosa

14-04-2015

Durant aquests dies la plaça Ernest Vila (Font lluminosa) es troba envoltada de natura. Si hi aneu, hi veureu cols salvatges combinades amb unes margarides delicades, anomenades Leucanthemum paludosum. Tot plegat, es tracta d’una espectacular combinació primaveral.1

Si teniu un moment, arribeu-vos-hi, perquè aquesta combinació hi serà pocs dies: per fires i festes de la Santa Creu estem preparant nous dissenys.

Pereres en flor al carrer Tapis

02-04-2015

001 Aquests dies les pereres del carrer Tapis estan en flor, i a fe que estan espectaculars. Aquestes pereres són de l’espècie Pyrus calleriana, provinent d’Àsia i altament apreciada per la quantitat de flor que fa durant la primavera, sobretot si l’hivern ha estat prou fred. Aquestes pereres fan peretes d’un centímetre de diàmetre, força llenyoses i sense polpa, però molt apreciades pels ocells.

Aquests dies, les pereres decoren l’avinguda de Tapis tot oferint un espectacle de flor. Afanyeu-vos si les voleu anar a veure, que, com totes les flors, tenen una bellesa efímera…

01

Estand al Firagri 2015

14-03-2015

Com tots sabeu, en aquests moments s’està duent a terme el Firagri a Figueres. Es tracta de la fira agrícola i ramadera per excel·lència de les comarques de Girona, i en aquesta tretzena edició està ubicada al recinte firal. Des de Fisersa Ecoserveis, evidentment hem volgut participar-hi. Hem fet un estand, que està entre l’entrada de la carpa i l’edifici Ferran Sunyer i Balaguer.

El nostre estand porta per títol Els paisatges de l’Alt Empordà. Com veureu en les fotografies –i us recomanem vivament que aneu a veure’l in situ–, hem volgut reflectir-hi tipologies de paisatge diverses de la nostra comarca, l’Alt Empordà, com ara la garriga, les brolles i l’alzinar; els Aiguamolls i les closes; i els aspres i terraprims, la vinya i l’olivera.

Com a capital comarcal, Figueres s’identifica plenament amb tot l’àmbit comarcal, i hem mirat de bastir el nostre estand amb el màxim de delicadesa possible.

Esperem que el muntatge que hem fet us agradi, i us convidem a anar-lo a veure amb calma.

1 3 4

 

Ametllers florits a Figueres, ara

03-03-2015

L’ametller és el primer arbre que floreix, fins i tot encara una mica abans que les mimoses. Ens enuncia l’arribada d’una primavera que tot just despunta. Els primers rajos de sol que escalfen, aquests dies amb vent de ponent, indiquen que s’apropa una nova temporada.

El motiu que fa que l’ametller floreixi tan aviat, molt abans que altres arbres de la família de les rosàcies, és la suma d’hores fred. S’entén per hores fred l’acumulació d’hores de temperatura inferior als 7,2ºC. En el cas de l’ametller, en té prou d’acumular entre 200 i 400 hores fred (la perera, tot i que depèn de la varietat, necessita entre 900 i 1.000 hores fred).

La pregunta que cal contestar ara és la següent: “si un hivern no fa fred, què passa?” I la resposta és molt senzilla: la floració, i per tant la producció de fruita, pot arribar a ser nul·la.

Molts processos de selecció varietal passen per aconseguir cultius que requereixin menor acumulació d’hores fred, sobretot de cares als hiverns cada cop més benignes que tenim.

Enguany, però, s’han anat acumulant les hores fred. I mireu quina floració:

1

Per cert, a Figueres tenim alguns ametllers: per exemple, al carrer Manuel de Falla, al Parc de les Aigües, al Parc-Bosc, als jardins Enric Morera i als jardins Puig Pujades, entre d’altre ubicacions. Aneu a veure’ls, que bonics que estan!

 

A punt la reposició d’arbrat

29-01-2015

És ben sabut per tots que les condicions que ofereix la ciutat a l’arbrat sovint no són les òptimes. En el cas de l’arbrat plantat en alineació, aquestes condicions encara solen ser més precàries, a causa del pas continu de vehicles, la compactació del terreny, la limitació de desenvolupament per la presència de conduccions subterrànies, les contínues esporgues per a afavorir el pas i, a voltes condicions ambientals extremes. També hi ha casos d’arbres en escocells (clots) situats permanentment a l’ombra que projecten els edificis; suporten baixes humitats relatives degut al calor emès pel panot i l’asfalt. En fi, tot un seguit de despropòsits que fan que, a vegades, aquests tipus d’arbres no suportin els primers anys, que són claus per l’arrelament. En altres altres, es desenvolupen fins a un punt determinat, ja que en aquestes condicions poden limitar l’emissió d’arrels o bé envellir-se  prematurament, la qual cosa provoca debilitat d’inserció de les branques al tronc, entre d’altres símptomes.

Reposició d’arbrat d’enguany

Aquest any, a la ciutat de Figueres, es preveu canviar fins a 197 arbres, incloses les reposicions programades, ja que en certs carrers l’arbrat ha arribat al límit, amb constants despreniments de brancatge o ruptures de  troncs i branques principals. És l’exemple de l’arbrat d’alineació que trobem a la vorera del costat del vial de servei de l’avinguda Salvador Dalí, entre el carrer Sebastià Trullol i la carretera de les Forques. Enguany s’hi substituiran les acàcies i catalpes, que han estat lluint tots aquests anys i que darrerament tenien problemes de debilitat de brancatge. S’hi plantaran til·lers joves i ufanosos.

Tot plegat, ha d’ajudar a mantenir Figueres i fer-la encara més bonica. Esperem que sigui del vostre agrat!

Tasques del mes de gener

14-01-2015

1Primerament, des del servei de Parcs i jardins us desitgem un 2015 ple de coses bones i bona feina.
Hem cregut interessant poder fer-vos un recordatori de les feines més destacades per fer al jardí durant aquest mes:

- Començarem a podar els rosers; és el moment ideal per fer aquesta feina, ja que és quan ens assegurem que, un cop podat, no ens torna a brotar. Com que el gener és un mes fred, ens assegurem que quedi aturada la saba i no produeixi brotades que amb una forta gelada ens pogués gelar l’arbust.
- Continuarem podant els arbres de fulla caduca. És sempre interessant realitzar podes de formació. No es recomanen les podes a brocada, ja que farà que a la propera brotada l’arbre ens emeti rebrolls indesitjats i branca muntada sobre ferides fortes de poda.
- Serà el moment per aplicar olis minerals en arbres per evitar la proliferació de caparretes a la primavera.
- Mantenir el sòl humit, ja que un terra molla absorbeix molt millor les temperatures baixes i protegeix molt millor el sistema radicular de perill de gelades.
- És el moment de plantar arbres i arbusts de fulla caduca a arrel nua, que ens abarateixen els costos. I queda garantit un bon arrelament.
- El multx o triturat de restes de poda és un material molt interessant per evitar risc de gelades del coll de l’arrel; protegeix l’estructura del sòl, manté la humitat, tan important de mantenir, ja que el gener és un mes sec per naturalesa.
- L’herba de prat o la gespa aquests dies es manté molt més alta per protegir el gruix d’arrels i pugui recuperar millor a primavera.
- Les flors de temporada són els ciclàmens, els ciclàmens mini, les violes, els pensaments, les prímules, les bergènies.

Els dies es van allargant, i aviat floriran els ametllers. Gaudim-ne!

Els plàtans de la Rambla, al Parc de les Aigües

16-12-2014

Com ja tots sabeu, els forts aiguats del passat 30 de novembre van fer que s’esllavissés la bòveda de la Rambla. Arran d’això, dos dels primers plàtans de la Rambla van cedir.
En comptes de talar aquests dos arbres, tenint en compte la història d’aquests plàtans, que han vist passar generacions de figuerencs i figuerenques per la Rambla, va sorgir la idea de transplantar-los, de tal manera que puguin seguir vivint en condicions.
Finalment, els dos plàtans van ser transplantats el passat 4 de desembre. Ara, concretament, estan en una de les praderes del Parc de les Aigües. Allà, d’aigua, no els en faltarà!
E
5
E
1

Cols ornamentals

28-11-2014

La col és ben aprofitable com a ornament. Com podreu veure en les imatges, poden tenir una coloració ben agradable a la vista. És per això que des de l’Ajuntament de Figueres i Fisersa Ecoserveis apostem per aquesta planta en algunes de les nostres rotondes i dels nostres parterres.
El nom botànic d’aquesta planta és Brassica oleracea. Floreix des de l’octubre i fins a les primeres calors; aleshores floreixen i queden espigades. Quant més fred és l’hivern, millor s’adapten i més vius són els seus colors.

Us agraden?

01

02