Arxiu del mes de febrer 2011

Una entrada poètica a Figueres

21-02-2011

Aquesta és una proposta per a poder veure la ciutat amb vista d’ocell, com si de cop ens apareguessin ales per poder volar lentament. A Figueres, els parcs i places es toquen gairebé l’una amb l’altra i ens donen una sensació agradable, ben singular.

Olivera entrada Figueres - febrer 2011

Magnòlies entrada Figueres - febrer 2011

Iniciaríem el viatge per l’entrada de la carretera que ve de Girona,  topant amb una gran massa boscosa que ens separa de la via ferroviària. Quan sortim de sobre aquella massa de pins amb pradera a sota veiem una entrada a la ciutat ben digna, amb una olivera presidint l’entrada pel carrer nou, molt estreta i atapeïda d’arbres. A través d’ella ens fem pas, ara que l’arbrat està amb les branques despullades.

A mà esquerra, ens trobem amb una plaça molt somrient amb magnòlies majestuoses i sòfores. Dins la plaça, d’aquí a poc hi començarà a florir un mantell de flors blanques.

Sense deixar els arbres, arribem a un giratori que, ben guarnit, donarà una agradable sorpresa: descobrirem que les tap

issants que la conformen gairebé tot l’any són florides. També podrem veure que aquella cremallera és de veritat, quina bona pensada de part del nostre gran artista Lleixà!

Giratori i escultura Lleixà - Febrer 2011

Sense deixar mai els arbres, podrem arribar a la Rambla Nova, que dóna pulmó a tot el barri.

Ens agrada Figueres perquè està tan farcida d’arbres! Rodejats de verd, cada carrer amb els seus, i cada carrer amb una espècie diferenciada per no avorrir-nos. Mirant amb aquesta visió, podem anar buscant la poesia dels arbres i flors a vol d’ocell a tots els racons de la nostra ciutat. Sapiguem fruir-ne!

Tulipes a la plaça Ernest Vila

15-02-2011

Hem plantat tulipes a la plaça Ernest Vila (la Font Lluminosa), i ja comencen a despuntar. Amb tot, cal tenir l’ull una mica avesat per a veure-les bé.

Tulipes despuntant

 

El conreu de la tulipa és relativament senzill. A més, és una planta que cada any es pot reutilitzar. Només cal deixar el bulb a la terra fins que perdi el fullatge; llavors es retira i es guarda fins la temporada següent. Esperem que prosperin correctament, tot i els problemes amb la cloració de la font. Caldrà tenir bona vista per veure com treuen el primer brot: d’aquí a Santa Creu esperem fer una catifa natural amb flors de tulipa.

Per a saber més sobre les tulipes, cliqueu aquí.

Flor, planta i arbre del febrer

10-02-2011

FLOR DEL FEBRER: Margaritoia (Bellis perennis) / PLANTA DEL FEBRER: Evònim europeu / ARBRE DEL FEBRER: Pi pinyer

- La Margaritoia:
Es tracta d’una petita planta herbàcia que tenim florida tot l’hivern. És al febrer i març quan agafa màxima esplendor. La podem fer servir tant com a planta de prat, com a tapissant i com a planta de massís florit. Aquesta és, precisament, la funció que fa als parterres de l’entrada venint de Girona, a l’entrada venint d’Olot i a l’entrada venint de Roses.
Se la troba de forma espontània als prats de mitja muntanya. A casa, la podem tenir quasi tot l’any florida si li donem ombra a ple estiu i sol a ple hivern.

Margaridoies_parterres_carretera_Olot_Febrer_2011

Margaridoies als parterres de la carretera d'Olot - Febrer de 2011

- L’Evònim europeu
Aquesta arbustiva (Euonymus europaeus) és una planta autòctona, atractiva en aquestes dates perquè possiblement, si està a recer de les ventades, encara mantingui els seus fruits a les branques, que són molt decoratius. Aquesta espècie gairebé ja no s’utilitza en jardineria: els viveristes no especialitzats en planta autòctona tampoc no la reprodueixen. Ben segur, doncs, que, si en trobem en algun jardí, és plantada de fa molt temps o bé ha nascut espontània. A la nostra comarca sol perdre les fulles, però sempre, abans de perdre-les, prenen uns tons ataronjats molt llampants.
A Figueres encara en podem trobar algun exemplar als parterres del carrer Dr. Ferran.

Evònims als parterres del carrer doctor Ferran - Febrer de 2011

- El pi pinyer:
S’ha escollit aquest pi perquè és ara quan comença a borronar; ara és el temps de les grips, amb aquestes gemmes podrem preparar reconfortants xarops per a la tos. Els pins sofreixen nombroses plagues, com és l’exemple del barrinador i la molesta processionària. Val a dir que, a Figueres, fem una cura especial per tal que aquesta plaga no proliferi.

Exemplars de pi pinyer al carrer Avinyonet, entre el Parc i el barri de Sant Joan.