Arxiu de la categoria ‘Accions educatives’

Els arbres de la Festa de l’arbre 2015

30-04-2015

Mireu com han quedat de bé els arbres que més de 750 nens i nenes de Figueres varen plantar al parc Bosc ahir dimecres, 29 d’abril, al parc Bosc de Figueres, durant la festa de l’arbre 2015. Són a la zona de dalt, just al costat de la tirolina.

Tot plegat, suposa que el nostre parc Bosc té ara 50 alzines més que duen l’apadrinament de 750 nens i nenes de primària i de bona part de les escoles de Figueres. Això ajuda a fer ciutat i a què de ben petits els nostres fills i filles s’estimin el seu medi ambient més proper.

Que passeu unes bones fires i festes de la Santa Creu.

2

3

1

 

Proposta d’activitat: un herbari d’arbres medicinals

16-10-2014

Us proposem una activitat ben entretinguda que us permetrà sortir a passejar, obrir els ulls i poder investigar. Es tracta de fer un herbari classificant els arbres amb propietats medicinals.

Per elaborar-lo, necessitarem les mostres, paper de diari, llibres vells per al premsa , un bloc de dibuix o bé un àlbum de fotografies (recomanat), cola i retoladors per a les anotacions.

Podem prendre mostres de la fulla, el fruit i/o la llavor, les flors, un tall de l’escorça, etc.

En cada fitxa hi posarem:

Grup: Poden ser gimnospermes (no fan fruit vertader, sinó que formen pinyes o cons), angiospermes (plantes i arbres amb flors i fruits vertaders.

Classe: Dins les gimnospermes, hi trobem la classe de les coníferes (les més comunes).

Dins les angiospermes hi trobem les: Monocotiledònies (palmeres, etc…) i les Dicotiledònies (la resta d’arbres).

Família: cada arbre pertany a una família.

Nom botànic: la inicial en majúscula i la resta en minúscula, sempre en cursiva. Hi ha de constar el gènere i l’espècie.

Nom comú: en les llengües que més ens agradin.

Data de recol·lecció: ens servirà per saber quan vam recollir la mostra.

Lloc de la recol·lecció: ubicarem l’especimen del qual hem recollit la mostra.

Nom del/la recol.lector/a: útil per si hi ha més d’un/a recol·lector/a.

Apunts: hi podem posar la informació que més ens interessi, les propietats medicinals, la forma que té l’arbre, on es cria, etc.

Els indispensables de la llista són:

El xiprer

Grup: Gimnosperma

Classe: Conífera

Família: Cupressàcies

Nom botànic: Cupressus sempervirens

Nom comú: Català: Xiprer Espanyol: Ciprés  Francès: Cyprès   Anglès: Cypress

Data de recol·lecció: per exemple, 15 d’octubre de 2014

Lloc de recol.lecció: En podem trobar al Parc de les aigües, a la pujada del Castell.

Nom del/la recol.lector/a: *****

Apunts: Els cons recol·lectats en verd tenen propietats vasoconstrictores, es poden usar per fer ungüents per reduir la mida de les morenes i les varius.

El pi

Grup: Gimnosperma

Classe: Conífera

Família: Pinnàcies

Nom botànic: Pinus halepensis

Nom comú: Català: Pi blanc Espanyol: Pino carrasco Francès: Pin blanc  Anglès: Aleppo pine

Data de recol·lecció: per exemple, 15 d’octubre de 2014

Lloc de recol·lecció: en podem trobar a la pineda del Parc-Sol

Nom del/la recol.lector/a: *****

Apunts: la resina s’utilitza per fabricar la trementina. Es poden collir les gemmes o brots tendres durant el mes de febrer i fins a l’abril carregats de resina. Es poden fer servir en infusió per guarir bronquitis i afeccions de les vies respiratòries.

El Freixe

Grup: Angiosperma

Classe: Dicotiledònia

Família: Oleàcia

Nom botànic: Fraxinus angustifolia

Nom comú: Català: freixe de fulla estreta Espanyol: fresno común Francès: Frêne du midi Anglès: Narrow-leaved ash

Data de recol·lecció: per exemple, 15 d’octubre de 2014

Lloc de recol·lecció: en podem trobar a la freixeda situada a la carretera del cementiri al Far d’Empordà

Nom del/la recol.lector/a: *****

Apunts: S’usen les fulles com a diurètiques, en infusió per atacs de gota o reuma.

Si teniu temps, doncs, feu un herbari. És una activitat molt educativa i us quedarà per sempre.

 

 

 

 

El ressò de les tres Flors (Viles Florides)

11-09-2014

La ciutat de Figueres ha estat guardonada enguany amb la distinció de tres flors dins el certamen de Viles Florides. És la màxima distinció que podíem obtenir, i això ens honora. Des de Fisersa Ecoserveis (Espais Verds) i l’Ajuntament de Figueres ens en sentim contents. I també és així en relació amb els figuerencs i figuerenques amb qui hem parlat.

De la distinció rebuda per Figueres, els diaris i setmanaris se n’han fet ressò, tant en les edicions impreses com les digitals, i això també ens agrada1:

Per exemple, al Setmanari de l’Alt Empordà (9-IX-2014):

1

També a l’Empordà Digital de l’Empordà:

1

2

I, també, al Diari de Girona (8-IX-2014)

3

Finalment, volem esmentar el Twitter del @Pro_hort de les Escolàpies Figueres, que ens ha esmentat:

4

Gràcies a tots els figuerencs i figuerenques que ho feu possible!

Festa anual de Viles Florides 2014

07-09-2014

El passat divendres, 5 de setembre, la ciutat de Figueres va acollir durant tot el dia la festa anual de les anomenades “Viles Florides”, promogudes per la Confederació d’Horticultura Ornamental de Catalunya. Com sabeu, Figueres és en aquest moment una de les ciutats que té aquest guardó.
Durant tot el matí, va haver-hi unes xerrades tècniques sobre el mateniment de les arèes verdes de la ciutat. N’hi va haver tres, dutes a terme per l’enginyer agrònom Pere Cabot, per Emili Gispert (tècnic de Parcs i Jardins de l’Ajuntament de Figueres) i per l’enginyer tècnic Eliseu Guillamon. També, es va fer una visita als espais verds emblemàtics de la ciutat i es visità el Museu Dalí.
A la tarda, és feu l’entrega d’un reconeixement a la ciutat als jardins del Consell Comarcal de l’Alt Empordà. D’aquesta manera, es reconeix la bona feina feta per l’Ajuntament i les brigades municipals de jardineria. També, es van fer públics els reconeixements i distincions de l´associació a les ciutats membres.
Durant els actes de la tarda, també varen ser premiades algunes de les bones feines fetes per iniciatives particulars o educatives, com ara el projecte Pro hort que s’ha dut a terme a les Escolàpies Figueres durant el passat curs 2013-2014.
La celebració d’aquesta festa anual va comptar amb la presència del conseller d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya, Josep Maria Pelegrí.
De tot plegat, n’estem ben contents!


1

 

2

X

Festa de l’arbre 2014, fotografies

29-04-2014

Avui dimarts, 29 d’abril, en plenes fires i festes de la Santa Creu, s’ha celebrat la festa de l’arbre 2014. Hi han participat els alumnes de 4t de primària de les escoles de Figueres. S’ha dut a terme durant el matí, en una parcel·la al costat del cap de futbol de la Marca de l’Ham, just al costat del CEIP Anicet de Pagès. Els nens i nenes han plantat arbres i han fet manualitats amb arbres de cartró. També han dut a terme tallers amb llavors. Totes aquestes activitats han estat pensades des de l’àmbit més pedagògic i lúdic.

Aquí teniu algunes fotografies d’aquesta festa, per tal que us en pugueu fer una idea. Veureu que hi ha hagut una gran participació.

5

2

14

7

x

Feines d’abril, festa de l’arbre i bones Fires!

25-04-2014

Durant aquest mes d’abril i pensant ja en les fires i festes de la Santa Creu, hem intensificat les feines de sega i desherbat, a causa que la pluviometria i les temperatures més suaus han ocasionat que l’herba hagi crescut desmesuradament. En una setmana tota havia quedat espigada!
També és bo d’anunciar que el proper 29 de’abril se celebrarà la Festa de l’arbre 2014, a l’esplanada davant del centre cívic Joaquim Xirau, amb la participació d’escolars de 3r i 4t de primària de totes les escoles de Figueres. L’any passat ja la vam fer sonada aconseguint el macrocollage que teniu a la fotografia. 1 I la intenció d’enguany és aconseguir de crear un bosc, amb l’esforç dels educadors i d’uns nens i nenes que, de ben segur, sempre més ho recordaran.
Des del servei de manteniment de Parcs i jardins de Figueres, us desitgem unes bones fires i festes de la Santa Creu.

2

 

Fabriquem jocs amb materials naturals

24-02-2014
x
Us volem fer arribar algunes idees per a crear jocs a casa a partir de productes naturals. A veure què us sembla.

1) L’ALQUERC

Podem construir el nostre alquerc prenent una safata amb sorra fina marcant-hi uns foradets amb els dits, disposant els foradets tal i com es mostra en el diagrama.
Marcarem les línies diagonals, transversals, verticals i horitzontals amb pals petits, sobretot molt rectes.  Caldrà anar a buscar 12 pedres de mida petita de color blanc i 12 pedres rodones i petites de color negre. Pel que fa a les normes del joc i el diagrama, els hem extret de la vikipèdia.
El tauler està format per quatre quadrats posats de manera que en formen un altre de més gran, tots ells amb les diagonals i les meitats horitzontal i vertical marcades. A més, calen 24 peces, 12 d’un color i 12 d’un altre.
Es comença amb les peces posades com indica la figura. Alternativament, els jugadors mouen una de les seves peces a una posició buida adjacent, unida per una recta. En lloc de moure, també podem capturar. Es fa amb un salt curt sobre una peça contrària, la qual traurem del tauler. Les captures es poden encadenar, sempre amb la mateixa peça inicial. En segons quina versió de les regles, és obligatori capturar. Així, si en el nostre torn no ho fem, l’oponent té el dret de bufar-nos la peça amb què ho haguéssim pogut fer, que es retira del joc.
Guanya qui captura totes les peces de l’oponent o li impedeix de moure-les.

2) BARQUETES AMB CLOVES DE NOUS

Qui és que no ha construit mai barquetes dins de mitja clova d’una nou?
En la clova, hi enganxem un escuradents amb un retall de tela fina.
Les podem decorar amb pintura i posar-les a navegar a la banyera. Els més petits xalaran amb aquestes barquetes, fent-les i jugant-hi!

3) UN XIULET AMB UNA CANYA

Busquem una canya d’uns 2 centímetres de diàmetre, aprofitant el timpanell d’un dels nusos, el respectem al final d’un dels trams, l’altre tram serà obert.
Per la part superior de la canya i separat uns 3 centímetres del timpanell que hem deixat, hi farem un orifici, en forma de cunya.
Aquest orifici, així com el final de la canya, sempre haurà de ser llimada per evitar les molestes astelles que ens pot deixar la canya.

Què, us atreviu?

Al febrer, narcisos

12-02-2014

Durant el mes de febrer ja floreix l’ametller. I, en diversos llocs de la ciutat de Figueres, ja trobem tots els narcisos perfumats ben florits. Per exemple, a l’interior dels jardins Puig Pujades (darrer el teatre Jardí).
El Narcís, el nom del qual es remunta a la mitologia grega antiga, és una bulbosa de l’espècie Narcissus sp. Els narcisos que trobem aquí són, concretament, de l’espècie Narcissus  tazetta. En origen varen ser cultivats, però ara ja creixen espontàniament any rere any.
Els narcisos tenen una olor tan penetrant que fins i tot pot produir estupor.
Per cert: és una llàstima que alguns ciutadans no respectin les tanques per evitar el trepitg i apareguin zones totalment trinxades. Imatges com aquesta, valdria la pena d’evitar-les.

Entre tots i totes, cuidem la ciutat!

Cuina amb plantes silvestres: borratges i nyàmeres

06-02-2014

Segons els dietistes, no hi ha res millor que seguir una dieta basada amb les fruites i les verdures que ofereix la temporada. Si tenim la sort de disposar de zones lliures de contaminació i de conèixer sense dubtes les espècies de vegetals que trobem, podrem cuinar unes receptes ben sanes que ens ajudaran a depurar l’organisme.
Us en posem dos exemples:

1) Cuinar amb borratja:
Ara, a l’hivern, trobem les borratges (Borago officinalis), que, com el seu nom indica, té propietats medicinals. És usat com a reconstituent; un vegetal que remineralitza l’organisme, amb moltes vitamines.
De totes maneres, atenció: aquesta verdura conté una important quantitat d’oxalats; cal consumir-los amb moderació en cas de patir càlculs renals, artrosi o accessos de gota. És una verdura depurativa, que afavoreix el metabolisme dels greixos; és molt adequada en el cas d’inflamació de pròstata i com a regulador en casos d’estrès. També, ajuda a regular el sucre en sang i fa disminuir la pressió arterial. L’oli de les llavors és un potent antioxidant, per tal de combatre les arrugues del cutis.
La borratja, la podem fer servir com a verdura. Prenem les fulles i les bullim durant 5 minuts, acompanyades d’una vinagreta amb all i julivert. Que no us preocupin els pèls, ja que no són urticants i a la mínima cocció ja desapareixen.
Podem fer vistoses amanides de flors, ja que la flor de borratja, tant la blanca com la blava és molt decorativa.

2) Cuinar amb nyàmeres:
La nyàmera o tupinambo és un tubercle provinent de la planta Helianthus tuberosus, és a dir, el gira-sol bord. És una planta en forma de matoll que pot arribar fins a 3 metres d’altura. Creix espontàniament en recs, còrrecs i rierols. Les flors apareixen cap al mes de setembre; un cop acabada la floració ja estan a punt els tubercles per a ser consumits. És com un nap, de textura més suau i amb un gust més dolç.
Les nyàmeres són aptes per a posar en els platillos de carn o peix, com a acompanyament dels nostres plats, i per a altres de receptes que se’ns puguin acudir.

Què, us atreviu a cuinar?

Felicitació de Nadal

23-12-2013

Amb aquesta postal, volem desitjar-vos unes bones festes.