Feines de jardineria al cementiri (preparant Tots Sants)

La brigada de Parcs i jardins de Figueres es troba en aquestes dates acabant el retall dels elements vegetals ornamentals del cementiri municipal de Figueres. Aquestes últimes setmanes s’han estat perfilant les tanques de boix, evònim, llaurer i teix, que separen els departaments del cementiri, per tal que aquest pugui lluir, amb el màxim esplendor, durant aquests dies tan especials de la festivitat de Tots Sants.
En el cementiri de Figueres, hi trobem més de 1.740 m2 de tanques per retallar, un total de 54 figures per formar en l’art topiari, i més de 200 crisantems de tots colors, que any a any obren les seves flors en aquesta època. També cal posar en valor els grans arbres que trobem dins els espais verds del cementiri, com per exemple l’alzina centenària situada al quart departament, o bé la magnòlia majestuosa que s’alça al tercer departament.
L’art topiària és el tipus de retall que dóna una forma determinada als arbusts. Per aconseguir-ho, es necessiten normalment uns quants anys d’intervencions, que consisteixen, entre d’altres tècniques, a utilitzar motlles i filferros per guiar el creixement i a fer servir diversos tipus de tisores d’esporga. El seu origen es troba en la jardineria dels romans, i va continuar durant el Renaixement italià; arribà al punt culminant amb André Le Nôtre, en els jardins de Versalles (1662): va donar a les plantes (principalment el boix) formes còniques i piramidals.
Per tal de poder retallar correctament el boix i que no es noti el punt de tall, sempre ho farem quan les humitats relatives són molt elevades. Si no és possible, caldrà mullar bé la fulla de boix i llavors procedir al retall. El boix prefereix terres calcàries; podem fer aportacions de cal per estimular el seu creixement.
A més de tot això, ara cal que estiguem alerta en relació amb una nova plaga que afecta les fulles de boix; es tracta d’una oruga defoliadora provinent de l’est d’Àsia. Ha atacat fortament els laberints de boix de l’entrada del cementiri. Hem pogut combatre aquesta plaga, gràcies a l’ajuda del tractament biològic a base de Bacillus thuringiensis var. Kurstaki.

En les dues fotografies, podeu veure:
1) Boixos a l’entrada del cementiri de Figueres.
2) En nostre jardiner Rufino Iranzo, fent una feina impecable en els teixos de l’entrada.
1
x
2

Leave a Reply