Arxiu del mes de setembre 2014

Nou tractament contra el morrut de les palmeres

25-09-2014

Durant aquestes dates, coincidint amb l’inici de la tardor, intensifiquem els tractaments contra el morrut de les palmeres. Aquesta plaga, que fa estralls a les palmàcies, pot atacar fins i tot plantes autòctones com els margallons (Chamaerops humilis).
El morrut és un coleòpter barrinador que és capaç de destruir absolutament el seu hàbitat, de tal manera que el depreda totalment i acaba amb la mort de l’hoste. Aleshores emigra en forma d’adult alat per a colonitzar “nous móns”.
La “nostra” lluita passa per la combinació d’insecticides autoritzats en Parcs i jardins. Enguany es farà una prova en dues palmeres per tal de fer-los tractament biològic, molt més respectuós amb el medi. Aquest tractament es fa mitjançant alliberament de nemàtodes (un tipus de cuc microscòpic) del tipus Steinernema carpocapsae; es tracta d’una fauna entomopatògena. Fa un bon mal de ventre als morruts en instal.lar-se a l’ull de la palmera i ser ingerida per les larves del morrut.

Confiem que aquest tipus de lluita funcioni i entre tots puguem fer una ciutat més sostenible. Figueres és la nostra ciutat, i hem de tenir-ne cura!

L’escultura L’arlequí, als Jardins Puig Pujades

14-09-2014

Un dels espais més concorreguts de Figueres, sobretot pels pares i mares que cerquen un bon lloc per tal que els seus fills i filles petits s’ho passin bé en un parc infantil, és els Jardins Puig Pujadas, just al costat del Teatre Jardí. A més del parc infantil, de la gent, de les plantes enfiladisses i d’algunes espècies com les mimoses, els castanyers d’índies, les troanes, els saücs i les paulòwnies, just al centre de l’espai, hi ha una escultura titulada L’arlequí. Va ser realitzada a principis de l’any 2009 per l’artista David Anson, fill de Ricard Anson. El monument, de bronze i de sis metres d’alçada, consta de quatre cares d’un arlequí que volen representar el teatre.  Al peu de l’escultura, hom pot llegir-hi una sentida composició d’Anna Ansón: “No hi ha obra sense actors, ni representacó sense espectadors. No hi ha escultura sense missatge. L’art per l’art, l’escultura pel teatre”.
Aquesta escultura, duta a terme a la foneria Sixade, encaixa harmoniosament amb l’esperit festiu i lúdic de la plaça figuerenca, així com amb la vegetació que hi. Aneu-hi, i ho veureu, un dissabte i un diumenge a la tarda!
X5X
1X
2

El ressò de les tres Flors (Viles Florides)

11-09-2014

La ciutat de Figueres ha estat guardonada enguany amb la distinció de tres flors dins el certamen de Viles Florides. És la màxima distinció que podíem obtenir, i això ens honora. Des de Fisersa Ecoserveis (Espais Verds) i l’Ajuntament de Figueres ens en sentim contents. I també és així en relació amb els figuerencs i figuerenques amb qui hem parlat.

De la distinció rebuda per Figueres, els diaris i setmanaris se n’han fet ressò, tant en les edicions impreses com les digitals, i això també ens agrada1:

Per exemple, al Setmanari de l’Alt Empordà (9-IX-2014):

1

També a l’Empordà Digital de l’Empordà:

1

2

I, també, al Diari de Girona (8-IX-2014)

3

Finalment, volem esmentar el Twitter del @Pro_hort de les Escolàpies Figueres, que ens ha esmentat:

4

Gràcies a tots els figuerencs i figuerenques que ho feu possible!

Festa anual de Viles Florides 2014

07-09-2014

El passat divendres, 5 de setembre, la ciutat de Figueres va acollir durant tot el dia la festa anual de les anomenades “Viles Florides”, promogudes per la Confederació d’Horticultura Ornamental de Catalunya. Com sabeu, Figueres és en aquest moment una de les ciutats que té aquest guardó.
Durant tot el matí, va haver-hi unes xerrades tècniques sobre el mateniment de les arèes verdes de la ciutat. N’hi va haver tres, dutes a terme per l’enginyer agrònom Pere Cabot, per Emili Gispert (tècnic de Parcs i Jardins de l’Ajuntament de Figueres) i per l’enginyer tècnic Eliseu Guillamon. També, es va fer una visita als espais verds emblemàtics de la ciutat i es visità el Museu Dalí.
A la tarda, és feu l’entrega d’un reconeixement a la ciutat als jardins del Consell Comarcal de l’Alt Empordà. D’aquesta manera, es reconeix la bona feina feta per l’Ajuntament i les brigades municipals de jardineria. També, es van fer públics els reconeixements i distincions de l´associació a les ciutats membres.
Durant els actes de la tarda, també varen ser premiades algunes de les bones feines fetes per iniciatives particulars o educatives, com ara el projecte Pro hort que s’ha dut a terme a les Escolàpies Figueres durant el passat curs 2013-2014.
La celebració d’aquesta festa anual va comptar amb la presència del conseller d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya, Josep Maria Pelegrí.
De tot plegat, n’estem ben contents!


1

 

2

X