Arxiu del mes de juny 2010

Podes i actuacions diverses (21-28 juny)

26-06-2010

Durant la setmana del 21-28 de juny hem continuat les podes d’estiu. Durant aquesta setmana, concretament, s’ha actuat sobre els següents punts: terciat del plàtan de la carretera d’Olot-cantonada amb avinguda Salvador Dalí; terciat del cercis (arbre de l’amor) del carrer Sant Pau, davant de la presó (arbre singular de Figueres); repujat de les alzines de la plaça del Gra; neteja de l’entorn de l’enllumenat públic de la plaça Tarradellas.

Canvi de flors de temporada a la plaça El·líptica

18-06-2010

Plaça El·líptica juny 2010Després d’haver transplantat les calèndules al Parc Bosc (per tal que puguin continuar florint), en data del 18 de juny s’han refet els parterres de la plaça El·líptica. Enguany, hem escollit tons blavosos i blancs. Flors plaça el·líptica juny 2010Confiem que agradi als passejants. Amb la tria d’aquests colors, ens permetem el luxe de fer un petit homenatge als colors de la Unió Esportiva Figueres, que ha tornat a pujar de categoria.

Podes d’arbres (14-18 de juny)

18-06-2010

Tal com avançàvem en una notícia publicada el dia 6 de juny, durant aquesta setmana del 14-18 de juny hem començat les podes d’estiu, per suprimir les branques que toquen façanes i les que fan que l’arbre quedi descompensat. Durant aquesta setmana, concretament, s’han podat els següents arbres: els til·lers del carrer Pere III tram del barri de sant Isidre; els til·lers del carrer Ter (reducció de capçada per poder redreçar-los, ja que es van tombar amb les tramuntanades); els til·lers i magnòlios que tocaven façanes del carrer Nou; les palmeres i albízies del carrer doctor Ferran; els plàtans que toquen les façanes del primer tram de l’avinguda Salvador Dalí (zona de la BMW i dels “Almacenes Sànchez”); i la palmera de la carretera d’Olot.

Campanya de lluita biològica

08-06-2010

Fa quatre anys vam iniciar una campanya per lluitar contra les plagues de l’arbrat i arbustiva mitjançant l’alliberació de fauna útil. Així, evitàvem l’aplicació d’insecticides, molestos per als ciutadans i ciutadanes.

Amb aquesta mesura, s’aconsegueix minimitzar l’impacte de plagues com el pugó als til·lers, la psil·la en albícies, l’aranya roja en els carpinus i en els laurocerassus, així com controlar el tigre en els plàtans.

Els insectes beneficiosos que s’han utilitzat són: les marietes i els aphidius per controlar el pugó; l’Anthocoris per al control de la psil·la i el tigre dels plàtans; i l’Amblyseius per al control de l’aranya dels carpinus dels carrers Rutlla i Castelló.

Podeu veure aquest vídeo per saber més sobre la lluita biològica de plagues en altres indrets, on fan servir insectes com a plaguicides naturals.

Campanya de poda de brancada d’estiu

08-06-2010

A partir de la setmana del 14 de juny, començarà la poda d’estiu. Es tracta de suprimir les branques que toquen façanes i les que fan que l’arbre quedi descompensat. També s’aprofitarà per netejar d’heures els plàtans de l’estació.

Aquestes actuacions seran, sobretot, al  carrer Nou, a la ronda Salvador Dalí, al carrer Arquitecte Azemar i els voltants, a l’arbrat del carrer doctor Ferran i a les palmeres de la carretera d’Olot.

Estem adobant les gespes

08-06-2010

Dins el programa anual d’adobat, hem escollit un adob anomenat d’alliberació lenta. S’hi aplica també una fórmula que combina urea amb altres formes nítriques. Amb aquest adob, es satisfan les necessitats de nutrients per poder tenir unes gespes ben verdes durant tota la temporada d’estiu i tardor.

Visita obligada al parc Bosc: els rosers

08-06-2010

Durant tot el mes de juny recomanem visitar la florida de rosers que trobem vorejant la plaça central del Parc Bosc. Hi podrem observar diverses varietats de rosers anomenats floribunda, que significa “rosers que no paren de florir” amb una gran quantitat de roses de petit tamany sense olor. Aquestes roses perduraran fins ben entrat el mes d’agost.

Al Parc Bosc, hi podem veure la varietat “fairi” (de color rosa clar), la “sevillana” (de color vermell intens), i fins i tot un híbrid de color malva-lilós. Enguany, gràcies a aquestes roses, ha quedat especialment bonica tota la vora de la placeta central, apta per al joc i per al descans.

Imminent incorporació de zones verdes

08-06-2010

A partir de primers de juliol, a la ciutat de Figueres incorporarem zones verdes de nova creació, amb noves unitats d’arbres entre els quals destacaran els freixes de fulla estreta, els pollancres  i els til·lers. Concretament, aquestes noves zones seran les de la carretera de Roses, la Ronda Sud, la carretera de Llançà, el sector Camí vell de Vilatenim i l’aparcament del carrer Rec Arnau.

A la ciutat, també seran remodelades àrees com les de Tramuntana, amb noves cruïlles amb preferència per als vianants on hi haurà tarongers o arbres de l’amor.

Flor, planta i parterre del mes de juny

08-06-2010

FLOR: Tagete o clavell moro   /   PLANTA: Santolina   /   PARTERRE: Platabanda de rosers “la sevillana”, a la carretera d’Olot, i rotonda de davant de l’hotel Ronda 

Aquest mes de juny us presentem com a flor escollida el tagete o clavell moro. És en aquests dies quan és més ufanós. El seu nom botànic és Tagete erecta, de colors simples (grocs o taronges), i n’hi ha híbrids com el Tagete patula, de colors barrejats entre vermells, grocs, taronges i marrons. Necessita sempre estar a ple sol, i combina molt bé amb vermells, liles i blaus. 

Si en volem per a la terrassa, les podem adquirir a baix preu en vivers i floristeries. Cal, això sí, una mica d’atenció amb el reg, dia si dia no. Si tenim cura de tallar-li les flors seques, pot donar flor sense parar fins ben entrat el mes de novembre. 

A Figueres, durant aquest mes de juny podem veure tagete en parterres com els de la plaça Ernest Vila, a l’entrada per la carretera de Roses i a la carretera d’Olot, combinant amb la sàlvia splendens i la petúnia o la begònia. 

 Com a planta del juny, hem escollit la santolina, camamilla de muntanya o espernallac. El seu nom botànic és Santolina chamaecyparissus. Es tracta d’una planta arbustiva Santolina (parterre bar N-IIaromàtica de baix consum hídric. Les seves fulles són semblants a les del xiprer, per bé que de color gris. Per això, solem triar-les per fer combinacions amb contrast de color, per formar bordures i massissos de rocalla, i s’utilitza també com a planta medicinal. 

A principis de juny, la santolina té els botons florals a punt d’esclatar, formant un massís amb puntets apretats molt decoratius. Quan s’obren, aquestes flors són rodones, i destaquen molt sobre el fons gris de les fulles. Combina molt bé amb rosers i amb la vitadínia o erigeron mucronatus, també amb botonets d’un color rosat. Com a planta medicinal, és un bon antiinflamatori, i es fa servir per a ungüents i olis per a a la circulació. També és un ingredient de la ratafia. 

La santolina sempre ha d’estar plantada a ple sol, i necessita molt poca aigua. Sol agafar fongs; per tant, és molt important un bon drenatge i terra no argilosa, si no sorrenca, per garantir una bona salut del coll de l’arrel. 

Santolina (parterre bar N-II)A la nostra ciutat, la trobarem en forma de bordura a la mitgera de l’avinguda Salvador Dalí, als parterres de la plaça Ernest Lluch i també com a exemplar formant massís davant del bar N-II, a la ronda Sud. 

 

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

I, com a parterre d’aquest juny, s’ha escollit la platabanda de rosers “la sevillana” que hi ha a l’entrada de Figueres per la carretera d’Olot, que dóna un toc de vermell pur a l’entrada de la ciutat. 

Per crear aquest centre d’atenció, que us convidem a visitar, s’ha col·locat espaiadament cada roser l’un de l’altre en 45 cms. de distància, i d’una manera dita “tresbolillo” (intercalant cada roser a la distància necessària i de manera que mai quedin en la mateixa línia; per posar un exemple, és com fer un mur de totxana).  

Amb tot, a partir de mitjan juny hem hagut de triar un altre parterre, ja que, a les roses del parterre de la carretera d’Olot, els hem hagut de fer un retall, ja que quedaven pancides. Amb aquest retall, farem possible una nova floració per a finals d’agost.

Així doncs, us fem la proposta d’un nou parterre del mes: el de la rotonda de davant de l’hotel Ronda; Trachycarpus fortunei (juny 2010)és a dir, la rotonda de l’avinguda Salvador Dalí que fa cantonada amb Nostra Senyora de Montserrat. Hi poncellen els lliris africans o Agapanthus de color lila. Sobresurten entre la rocalla, com si volguessin transportar-nos a terres mítiques. Entre aquesta explosió de colors que ens donen les gaures, hi destaquen les ciques o falses palmeres, de gran valor paisatgístic, destacables per la mida del tronc.Trachycarpus fortunei i Cyca revoluta (Juny_2010)

Per poder crear aquest parterre a casa, necessitem una zona assolellada o a mitja ombra. I, entre roques de rocalla o còdols de riu de mida gran, plantarem les Cyca (falses palmeres), algun Trachicarpus fortuneii i els Agapanthus, que sobresurtin amb gràcia d’entre les pedres.Gaura Juny 2010