Arxiu del mes de agost 2010

Gespa artificial als parterres

25-08-2010

Durant aquest mes d’agost hem procedit a col·locar gespa artificial als parterres de dos punts concrets de la ciutat de Figueres: a la carretera d’Olot (concretament a la plaça Pau Casals) i a l’avinguda Perpinyà (a la cruïlla amb el carrer Port Lligat).

Tot i que a hores d’ara cal encara millorar una mica la implantació d’aquesta gespa artificial, aquesta mesura contribuirà a l’embelliment d’aquests espais amb un cost zero de manteniment. De fet, es tracta de dues zones sense reg automàtic i difícils de regar amb el sistema de reg manual.

Parterre carretera d'Olot - gespa artificial - agost 2010

Parterre carretera Olot gespa artifical 2 (agost 2010)

En ambdues fotografies, gespa artificial - parterre carretera d'Olot-plaça Pau Casals - agost 2010

Plaça font lluminosa a l’agost

25-08-2010

Durant el mes d’agost els figuerencs i figuerenques i els turistes que han visitat la ciutat han pogut fruir de la plaça de la font lluminosa (plaça Ernest Vila), amb les petúnies (Petúnies surfínies) liles a una banda dels sortidors i amb una barreja de blanques i liles a l’altra banda. La plaça ha estat visitada i fotografiada per un munt de turistes.

Plaça font lluminosa (agost 2010)

Petúnies als parterres de la plaça de la font lluminosa (agost 2010)

Campanya d’herbicida

09-08-2010

Durant la primera quinzena d’agost començarà la campanya d’estiu de tractament herbicida dels carrers. Com cada any, s’efectuen a la ciutat quatre tractaments d’herbicida general amb la intenció de mantenir el bon estat de conservació de voreres i paviments.

Surfínies plaça Joan Bruguera

09-08-2010

Els figuerencs i figuerenques i els turistes que aquest agost visitin la nostra ciutat poden gaudir de les seves flors. Volem posar l’accent sobre les surfínies, que hom pot veure penjant a les jardineres. Al barri de l’eixample, per exemple, podeu gaudir-ne a la plaça Joan Bruguera, a la jardinera del costat de la font.

Surfínia plaça Joan Bruguera

Begònia surfínia - plaça Joan Bruguera - agost 2010

Per a més informació sobre les petúnies surfínia, cliqueu aquest enllaç.

Agostament – jardineria d’agost

09-08-2010

Durant el mes d’agost, les tasques bàsiques dels jardiners són bàsicament les de regar (per pal·liar la sequedat de l’ambient) i segar gespes. Amb aquestes tasques bàsiques s’intenta lluitar al màxim contra la sequedat ambiental, nefasta per al creixement ufanós de les plantes.

Molta gent es pregunta per què a moltes ciutats durant l’estiu hi tenen una bonica ufana de flors als balcons i, en canvi, no és així a Figueres. La resposta és senzilla: la manca d’humitat ambiental, que és molt notòria, i a la ciutat de Figueres s’hi crea un microclima molt acotat. A alguns pobles de l’altra banda de l’Albera hi bufa tramuntana, però estan a la cara nord, que sempre és més fresca i humida que el vessant sud. Els pobles costaners tenen l’avantatge de gaudir d’humitat i regulació de la temperatura mitjançant el mar. En canvi, les capitals d’interior com Figueres tenen el handicap de tenir un microclima marcadament més continental, i cal tenir en compte que a Figueres hi influeix aquest vent cremador anomenat tramuntana.

Flor i planta del mes d’agost

09-08-2010

FLOR: Begònia / Planta: buganvilla

De les flors de temporada, la Begonia semperflorens és la reina de l’estiu, juntament amb l’híbrid Begonia drago, o begònia de fulles de dragó. Ens animen els racons amb les seves fulles i flors que es mantenen en bones condicions durant tota la canícula.

Les begònies són originàries de zones tropicals. Normalment són plantes de tubercle que poden arribar a viure de forma epífita, és a dir, sense substracte, viuen arrecerades dels vents i a ombra o mitja ombra de les selves tropicals humides. A la nostra regió hem fet adaptacions d’aquestes begònies originals per tal que resisteixin a ple sol o fins i tot les fortes tramuntanades.

De begònies, n’hi ha de moltes classes, des de les semperflorens, creades per resistir a l’exterior a ple Sol, les begònies elatior (delicades i d’interior), les begònies rex, també d’interior amb fulles acolorides i molt vistoses, fins als híbrids com són les begònies de dragó, resistents a mitja ombra a l’exterior.

Guardant els tubercles podrem gaudir de begònies la propera temporada, tenint en compte que, un cop arribi el mes de febrer, comencem a preparar-les al terreny i fer-les tornar a rebrotar amb paciència.

De begònies semperflorens n’hi ha de colors vermell, rosa i blanc, de fulla fosca vermellosa o fulla clara de tons verds poma.

Begònies_semperflorens_Av_Salvador_Dalí__Agost_2010

Begònies semperflorens - Av. Salvador Dalí (davant la Policia) - Agost 2010

Hem triat la buganvilla com a planta del mes d’agost. La buganvilla o Boungavillea glabra, i la Boungavillea spectabilis són arbustives trepadores que durant el mes d’agost ofereixen la seva màxima esplendor de floració, decorant murs i parets, sempre cara sud i a recer de la tramuntana i a ple sol.

Les buganvilles més comunes i sofertes són les de flors fúcsies, encara que cada cop més s’adapten les de colors taronja, blanc, groc i vermell, sense tant de vigor i menys resistents a les gelades.

Es tracta d’una arbustiva trepadora, amb fullatge caduc a la nostra regió, usualment vigorosa i amb branques amb punxes, que la fan ideal per aturar el vandalisme pels murs. És la trepadora ideal per a murs a ple sol i sense gaire humitat.

A la nostra ciutat, val la pena anar a visitar un dels únics exemplars públics que tenim, a la frontissa de la malmesa barraca del Parc bosc. Ara està florida i en el seu punt àlgid. Llàstima que aquesta buganvilla no sigui suficient per protegir la barraca del vandalisme, massa acusat.

Buganvilla

Buganvilla - barraca parc Bosc - agost 2010

Nova florida del parterre de roses

06-08-2010

Les roses “la sevillana” del parterre de la carretera d’Olot (davant del Gifi) han tornat a florir. Havíem escollit aquest parterre com el més destacable del mes de juny, però les roses es van pansir i vam haver de fer-los un retall. Gràcies a aquest retall ha estat possible la segona floració, a principis d’aquest mes d’agost.

Roses "La sevillana" (agost 2010)