Flor, planta i arbre del mes d’octubre

Flor: la bruguerola / Planta del mes: Sàlvia de fulla petita / Arbre del mes: el freixe

Hem triat la bruguerola (Calluna vulgaris) com a flor del mes d’octubre, una arbustiva que ens ofereix la seva floració durant tota la tardor. Ens alegrarà la vista properament als parterres de la plaça Ernest Vila (plaça de la Font Lluminosa). Es tracta d’una petita arbustiva de bosc que tindrà el tractament d’una planta de temporada, ja que la flor caduca a final de novembre. Bruguerola (Calluna vulgaris)Llavors serà transplantada a un nou parterre al Parc-bosc, on podrà recrear els requisits de sotabosquina que li seran favorables per tornar a florir l’any vinent.

La bruguerola és de la família de les ericàcies i, com a tal, prefereix sòls àcids per viure. Per això caldrà cavar un bon solc i posar-hi terra àcida.

Com a planta del mes d’octubre, ens sembla adient triar la Sàlvia de fulla petita. La Salvia grahamii és un arbust perennifoli de la família de les labiades que ens ofereix la seva floració des del mes de juliol fins a les primeres freds severes.

A hores d’ara, a la nostra ciutat la podem trobar florida als parterres de l’entrada Salvia Carretera de Roses - Octubre 2010de Figueres per la Ctra de Roses passada la rotonda de Vilatenim. També, al Parc-bosc, a la rotonda de l’Avinguda Mariàngels Anglada, i a la rotonda de la carretera del Far (al costat del multicinemes), entre d’altres. La podem veure en la seva varietat “hot lips” en un parterre sota l’hospital (dins el Parc-bosc), amb boniques flors bicolors molt alegres (la podeu veure en aquesta fotografia de sota). En canvi, als parterres de la carretera de Vilatenim (a la fotografia de dalt) i de la carretera del Far, és de la varietat “microphylla”.Salvia Parc Bosc - Octubre 2010

Els únics requisits que demana la Sàlvia de fulla petita són una plena exposició al sol i un retall de branques a final de temporada a ple hivern.

El freixe és l’arbre del mes. El Fraxinus angustifolia “Raywood” és un freixe de fulla estreta que té la particularitat de tenyir de fosc el seu fullatge a la tardor. Com totes les varietats del freixe, és amant de terrenys frescals i d’humitat ambiental. Des de l’Ajuntament i Fisersa Ecoserveis l’hem escollit en noves urbanitzacions com a arbrat d’aliniació.

Per a més informació sobre la bruguerola, cliqueu aquí.

Per a més informació sobre la Sàlvia de fulla petita, cliqueu aquí.

Per a més informació sobre el freixe, cliqueu aquí.

Leave a Reply