Fabriquem jocs amb materials naturals

x
Us volem fer arribar algunes idees per a crear jocs a casa a partir de productes naturals. A veure què us sembla.

1) L’ALQUERC

Podem construir el nostre alquerc prenent una safata amb sorra fina marcant-hi uns foradets amb els dits, disposant els foradets tal i com es mostra en el diagrama.
Marcarem les línies diagonals, transversals, verticals i horitzontals amb pals petits, sobretot molt rectes.  Caldrà anar a buscar 12 pedres de mida petita de color blanc i 12 pedres rodones i petites de color negre. Pel que fa a les normes del joc i el diagrama, els hem extret de la vikipèdia.
El tauler està format per quatre quadrats posats de manera que en formen un altre de més gran, tots ells amb les diagonals i les meitats horitzontal i vertical marcades. A més, calen 24 peces, 12 d’un color i 12 d’un altre.
Es comença amb les peces posades com indica la figura. Alternativament, els jugadors mouen una de les seves peces a una posició buida adjacent, unida per una recta. En lloc de moure, també podem capturar. Es fa amb un salt curt sobre una peça contrària, la qual traurem del tauler. Les captures es poden encadenar, sempre amb la mateixa peça inicial. En segons quina versió de les regles, és obligatori capturar. Així, si en el nostre torn no ho fem, l’oponent té el dret de bufar-nos la peça amb què ho haguéssim pogut fer, que es retira del joc.
Guanya qui captura totes les peces de l’oponent o li impedeix de moure-les.

2) BARQUETES AMB CLOVES DE NOUS

Qui és que no ha construit mai barquetes dins de mitja clova d’una nou?
En la clova, hi enganxem un escuradents amb un retall de tela fina.
Les podem decorar amb pintura i posar-les a navegar a la banyera. Els més petits xalaran amb aquestes barquetes, fent-les i jugant-hi!

3) UN XIULET AMB UNA CANYA

Busquem una canya d’uns 2 centímetres de diàmetre, aprofitant el timpanell d’un dels nusos, el respectem al final d’un dels trams, l’altre tram serà obert.
Per la part superior de la canya i separat uns 3 centímetres del timpanell que hem deixat, hi farem un orifici, en forma de cunya.
Aquest orifici, així com el final de la canya, sempre haurà de ser llimada per evitar les molestes astelles que ens pot deixar la canya.

Què, us atreviu?

Leave a Reply