Cuina amb plantes silvestres: borratges i nyàmeres

Segons els dietistes, no hi ha res millor que seguir una dieta basada amb les fruites i les verdures que ofereix la temporada. Si tenim la sort de disposar de zones lliures de contaminació i de conèixer sense dubtes les espècies de vegetals que trobem, podrem cuinar unes receptes ben sanes que ens ajudaran a depurar l’organisme.
Us en posem dos exemples:

1) Cuinar amb borratja:
Ara, a l’hivern, trobem les borratges (Borago officinalis), que, com el seu nom indica, té propietats medicinals. És usat com a reconstituent; un vegetal que remineralitza l’organisme, amb moltes vitamines.
De totes maneres, atenció: aquesta verdura conté una important quantitat d’oxalats; cal consumir-los amb moderació en cas de patir càlculs renals, artrosi o accessos de gota. És una verdura depurativa, que afavoreix el metabolisme dels greixos; és molt adequada en el cas d’inflamació de pròstata i com a regulador en casos d’estrès. També, ajuda a regular el sucre en sang i fa disminuir la pressió arterial. L’oli de les llavors és un potent antioxidant, per tal de combatre les arrugues del cutis.
La borratja, la podem fer servir com a verdura. Prenem les fulles i les bullim durant 5 minuts, acompanyades d’una vinagreta amb all i julivert. Que no us preocupin els pèls, ja que no són urticants i a la mínima cocció ja desapareixen.
Podem fer vistoses amanides de flors, ja que la flor de borratja, tant la blanca com la blava és molt decorativa.

2) Cuinar amb nyàmeres:
La nyàmera o tupinambo és un tubercle provinent de la planta Helianthus tuberosus, és a dir, el gira-sol bord. És una planta en forma de matoll que pot arribar fins a 3 metres d’altura. Creix espontàniament en recs, còrrecs i rierols. Les flors apareixen cap al mes de setembre; un cop acabada la floració ja estan a punt els tubercles per a ser consumits. És com un nap, de textura més suau i amb un gust més dolç.
Les nyàmeres són aptes per a posar en els platillos de carn o peix, com a acompanyament dels nostres plats, i per a altres de receptes que se’ns puguin acudir.

Què, us atreviu a cuinar?

Un comentari a “Cuina amb plantes silvestres: borratges i nyàmeres”

  1. daco ha dit:

    A Figueres, borratges al castell de Sant Ferran, i nyàmeres al camí de Vilabertran.

Leave a Reply