Arbustives en flor de febrer i març

Precisament ara, durant els mesos de febrer i març, trobem unes quantes arbustives en el seu punt àlgid de floració. Es tracta de les espècies següents:

1) Chaenomeles japonica: S’anomena vulgarment “codony de flor”. És una arbustiva que floreix profusament, amb unes vistoses flors de color taronja-salmó. Per tal que la floració sigui abundosa, cal podar aquests arbusts durant el mes d’octubre.

És una espècie que a principis i a mitjan del segle XX s’usava molt per decorar els parcs i jardins de la ciutat. Encara en trobem testimonis vius; per exemple, als jardins de les Vivendes del Parc i en el laberint de boix del cementiri de Figueres.

Enguany voldrem recuperar aquesta espècie i replantar-ne més, ja que donen molt color en aquest incipient inici de primavera. Pot tornar a fer una florida a ple estiu. Aquesta arbustiva, l’haurem de plantar sempre a ple sol. És de port mitjà i no vol gaire aigua. El fruit, encara que aquí no acabi madurant, pot ser comestible igualment. Tal com el nostre codony, és molt astringent. No suporta els sòls altament calcaris, sinó que han de ser sempre lleugerament àcids.

x

2) Forsythia x intermedia: és el nom de l’arbustiva que floreix de color groc llimona, del febrer fins al març. És coneguda com a “forsítia”.

Si volem que floreixi, no s’ha de podar mai, sinó que les branques s’han de deixar llargues. S’emplenaran de flors durant el mes de febrer. Ha d’estar sempre a ple sol. És de la mateixa família que les oliveres, però, a diferència d’aquestes, no fa fruits, sinó que forma càspsules seques. Per tant, no ens tacarà el terra si deixem que floreixi al seu gust.

Val la pena disfrutar de la forsítia. Intentarem també recuperar aquesta espècie, per tal de donar més color a Figueres durant el mes de març.

*Els codonys de flor de les fotografies són dels parterres del cementiri.

Leave a Reply