Comença la poda d’arbrat de temporada: moreres i plàtans

Aquesta poda periòdica d’arbrat de fusta tova, com són bàsicament moreres, és necessària, ja que cal renovar el brot anualment per evitar acumulació de massa pes en branca dèbil. La morera és un arbre amb gran vigor, capaç d’emetre branca nova des de les gemmes (borró) cada any. És un arbre que no emet rebrolls, per tant aquest tipus de poda farà construir un arbre ombrel·la la següent primavera. Les podes a brocada són podes dràstiques a tres gemmes com a màxim. Aquest tipus de poda gairebé únicament és recomana en moreres. La poda a brocada provoca emisions de branca sobre una ferida de poda de l’any anterior. Per tant, obliga a realitzar-la anualment, com a màxim bianualment, ja que es crea branca llarga sobre fusta no cicatritzada i dèbil, i pot  provocar fractures de branques molt perilloses.

El plàtan és dels únics arbres que admeten la poda a brocada discontínua, ja que la seva fusta cicatritza correctament i ràpidament, sempre que el tall no superi la mida de 15 cms. de diàmetre. Es recomana, en arbres de fusta tova, una poda de guiatge de branques o terciats (treure un terç de la seva longitud), en comptes de la de brocada, ja que sempre es podrà mantenir branques amb un cert pes, controlades, i s’evitarà l’aparició dels rebrolls tan molestos, que donen mala forma a l’arbre i són perillosament esquerdadissos.

De fet, als arbres no els agrada que els podem. Ells no necessiten les persones per a res. Al contrari, som les persones que en traiem els beneficis que aporten. Els podem per forçar floracions, fructificacions, formes diverses, etc… A les ciutats, és complicat deixar un arbre sense podar, degut, bàsicament, a la manca d’espai. La vida urbana marca, doncs, les pautes del tipus de poda que requereix cada arbre.

3 comentrais a “Comença la poda d’arbrat de temporada: moreres i plàtans”

  1. Adam ha dit:

    Aixó de la poda de les moreres és totalment fals, les moreres no els cal podes severes que l’únic que fan és malmetre l’arbre i escurçar-li la vida, oi que no heu vist moreres podades de molts anys? Perque s’acaben podrint i morint al cap de pocs anys.
    No sé qui ha escrit aquesta pàgina però és totalment fals. Només cal mirar els arbres del bosc, ningú els poda i creixen perfectament, i la majoria de països del nord d’Europa i EEUU ténen exemplars d’arbres urbans salulables i sense podar, només cal viatjar una mica i es veu.
    El que passa és que molts jardiners els hi han explicat aixó, però no és veritat. A més hi ha alguns arbres, especialment moreres que les esporgen a la Tardor amb les fulles encara verdes, abans que caiguin, aixó sí que és una vergonya!
    Sóc jardiner i sé del que em parlo.
    Us envio la web dels Amics dels Arbres i allà expliquen les poden correctes i les incorrectes.
    Bé mireu la web i reflexioneu.
    http://amicsarbres.blogspot.com/2010/11/malalts-de-poda.html

  2. Espais verds de Figueres » Arxiu del Bloc ha dit:

    [...] [...]

  3. Daniel ha dit:

    Benvolgut senyor,
    En primer lloc, moltes gràcies per haver-nos escrit al blog de Fisersa Ecoserveis. Com a administrador del blog, he passat el seu missatge a Fisersa Ecoserveis. Resulta que, en el moment de penjar la informació al blog, jo vaig resumir massa. M’han demanat que pengi tota la informació que varen enviar-me. I així ho he fet: he corregit la notícia que vàrem publicar el dia 13 de novembre.
    Li demano disculpes en nom de tot el nostre equip, i jo particularment, per l’errada. I li torno a donar les gràcies per haver participat en el nostre blog. La informació completa està al següent enllaç: http://espaisverds.figueresecoserveis.net/blog/?p=587
    Moltes gràcies.
    DANIEL.

Leave a Reply