Flor, planta i parterre del novembre

Flor: Crisantem / Planta: Nandina domestica / Arbre: Liquidambar styraciflua

Per aquest mes de novembre hem escollit el crisantem. Pertany a la família de les asteràcies, que significa “flors en forma d’estrella”. De crisantems, n’hi ha fins a 30 espècies diferents, totes elles amb floracions ben vistoses.

En la nostra cultura, sempre s’ha associat com a flor funerària, ja que dóna pau i serenitat. En altres cultures, com l’anglosaxona, significa alegria, ja que transmet sensacions agradables en veure el seu groc tan llampant. El crisantem vol exposició al sol i humitat constant.Jardineres Rambla Figueres Novembre 2010

Aquest any n’hem volgut treure dels cementiris, on estaven confinats, i se n’han plantat al voltant de la Rambla, a les jardineres.

La Nandina domestica és la planta d’aquest novembre. Es tracta d’un arbust perenne que en aquestes dates tenyeix les fulles d’un taronja rogenc espectacular. La floració és discreta, però a la tardor es formen els fruits que són baies en disposició en panícula, de manera que prenen un color vermell molt vistós i decoratiu fins ben entrada la primavera.Nandina domestica plaça Joaquim Xirau - novembre 2010

Es recomana la plantació a semiombra. Requereix humitat en el terreny. Normalment s’usa com a individu, o bé formant

Nandina domestica detall plaça Joaquim Xirau - antiga biblioteca - novembre 2010

Nandina, antiga biblioteca- novembre 2010

agrupacions, ja que destaca allà on vagi.

La podem veure en el parterre ajardinat de l’antiga biblioteca, actual centre Joaquim Xirau.

Hem triat el Liquidambar styraciflua com a arbre del mes. És de fullatge caduc, majestuós, i és present en diversos llocs de la ciutat com són l’Avinguda Maria Àngels Anglada, el carrer Fages de Climent, la rotonda del  carrer Nou i la plaça d’Europa.

Ara, a la tardor, el seu fullatge ens pot recordar els boscos de frondoses de zones humides.

Passejant per l’Avinguda Maria àngels Anglada i fixant-nos amb les fulles del liquidambar, hi trobem fulles del més fosc dels negres, marrons, taronges, grocs, verds i vermells, amb tons i tot magrana. En un sol arbre, s’hi disposa tota la gamma de tons de fullatge possibles.

Liquidambar - Avinguda Maria Àngels Anglada - Figueres - Novembre 2010

Avinguda Maria Àngels Anglada - Figueres - Novembre 2010

Leave a Reply