Prevenció per a la plaga del morrut

La plaga del morrut, que està afectant les palmeres d’algunes poblacions de Catalunya, no ha arribat a Figueres. De moment, això sí, cal donar algunes pautes de prevenció, per si se’n detectés algun cas.

El morrut és un coleòpter originari del sud-est asiàtic i la Polinèsia que s’ha estès a les nostres zones Escarabat_del_morrutde clima temperat, concretament a les palmeres. Afecta sobretot les palmeres del tipus Phoenix canariensis i Phoenix dactylifera. A partir de 2005 aquest coleòpter va començar a afectar les palmeres al territori de Catalunya, i per això és important prevenir-se’n.

Per detectar la plaga dins les palmeres, cal utilitzar aparells acústics especialitzats. Externament, s’assequen les fulles centrals de la corona. Les fulles centrals s’esgrogueeixen i es marceixen, i la palmera acaba morint.

Sembla ser que els insecticides són poc eficaços. Els experts coincideixen a afirmar que el millor mètode és l’arrencament de les palmeres afectades, per tal d’evitar la dispersió de la plaga. Sí que es pot, en canvi, prevenir aquesta plaga. Per això, és important evitar ferides i podes i protegir les ferides amb màstic o tractar-les amb un insecticida.

De moment, tenint en compte que no s’ha detectat cap cas de palmera afectada pel morrut a Figueres, des de l’àrea de Parcs i Jardins de l’Ajuntament de Figueres i des de Fisersa Ecoserveis se segueix el protocol establert pel Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural.

Per a més informació sobre la plaga del morrut, podeu consultar el següent enllaç: plaga del morrut.

Leave a Reply