Flor i planta del mes d’agost

FLOR: Begònia / Planta: buganvilla

De les flors de temporada, la Begonia semperflorens és la reina de l’estiu, juntament amb l’híbrid Begonia drago, o begònia de fulles de dragó. Ens animen els racons amb les seves fulles i flors que es mantenen en bones condicions durant tota la canícula.

Les begònies són originàries de zones tropicals. Normalment són plantes de tubercle que poden arribar a viure de forma epífita, és a dir, sense substracte, viuen arrecerades dels vents i a ombra o mitja ombra de les selves tropicals humides. A la nostra regió hem fet adaptacions d’aquestes begònies originals per tal que resisteixin a ple sol o fins i tot les fortes tramuntanades.

De begònies, n’hi ha de moltes classes, des de les semperflorens, creades per resistir a l’exterior a ple Sol, les begònies elatior (delicades i d’interior), les begònies rex, també d’interior amb fulles acolorides i molt vistoses, fins als híbrids com són les begònies de dragó, resistents a mitja ombra a l’exterior.

Guardant els tubercles podrem gaudir de begònies la propera temporada, tenint en compte que, un cop arribi el mes de febrer, comencem a preparar-les al terreny i fer-les tornar a rebrotar amb paciència.

De begònies semperflorens n’hi ha de colors vermell, rosa i blanc, de fulla fosca vermellosa o fulla clara de tons verds poma.

Begònies_semperflorens_Av_Salvador_Dalí__Agost_2010

Begònies semperflorens - Av. Salvador Dalí (davant la Policia) - Agost 2010

Hem triat la buganvilla com a planta del mes d’agost. La buganvilla o Boungavillea glabra, i la Boungavillea spectabilis són arbustives trepadores que durant el mes d’agost ofereixen la seva màxima esplendor de floració, decorant murs i parets, sempre cara sud i a recer de la tramuntana i a ple sol.

Les buganvilles més comunes i sofertes són les de flors fúcsies, encara que cada cop més s’adapten les de colors taronja, blanc, groc i vermell, sense tant de vigor i menys resistents a les gelades.

Es tracta d’una arbustiva trepadora, amb fullatge caduc a la nostra regió, usualment vigorosa i amb branques amb punxes, que la fan ideal per aturar el vandalisme pels murs. És la trepadora ideal per a murs a ple sol i sense gaire humitat.

A la nostra ciutat, val la pena anar a visitar un dels únics exemplars públics que tenim, a la frontissa de la malmesa barraca del Parc bosc. Ara està florida i en el seu punt àlgid. Llàstima que aquesta buganvilla no sigui suficient per protegir la barraca del vandalisme, massa acusat.

Buganvilla

Buganvilla - barraca parc Bosc - agost 2010

2 comentrais a “Flor i planta del mes d’agost”

 1. Aurea i Leonor ha dit:

  Hem assistit a la vostra xerrada on ens heu parlat de tot,
  pero dels arbres ens heu parlat nomes cinc minuts i creiem que ens havieu reunit per parlar-nos del abres que heu inclós al llibre.
  però gràcies per la vostra intenció!

  Adèu!

 2. Daniel ha dit:

  Gràcies, Àurea i Leonor, per haver-nos enviat un missatge el dia que vam presentar la plana web dels Espais Verds. Ens fa molt contents, la veritat.
  Ens sap greu que no us agradés la presentació. La nostra idea era presentar la plana web i que la puguéssiu fer servir.
  Gràcies per respondre’ns.
  Fisersa Ecoserveis.

Leave a Reply