Flor, planta i parterre del mes de maig

FLOR: Salvia splendens   /   PLANTA: Poligala myrtifolia   /   PARTERRE: Ronda Sud, al peu de l’escultura de Lleixà

La flor escollida per aquest mes de maig ha estat la Salvia splendens, que ens regala la seva floració al mes de maig. Si l’estiu no és molt sec, pot tornar a fer una florida a la tardor i queda sense fulla ni flor a mig novembre. Aquesta sàlvia és anomenada comunament com a sàlvia vermella o sàlvia de pinya, ja que forma una flor en forma d’espiga com una petita pinyeta. La sàlvia pot ser plantada a casa, a mitja ombra o al sol directe, però no tot el dia, sobretot si està en una terrassa. La terra o el test sempre han de tenir humitat, però la planta mai no pot quedar negada. A Figueres, la podem trobar a la ronda Salvador Dalí,  davant la torre Galatea i als parterres de la plaça d’Ernest Lluch.

Com a planta del mes, hem escollit la Poligala myrtifolia. És un arbust amb abundosa floració de color malva, provinent de Sudàfrica i que s’ha adaptat prou bé a la nostra climatologia, encara que no suporta les fortesgelades. Comença a florir quan desperta la primavera. Per plantar-la a casa, es recomana un test o jardinera de com a mínim 45 cms. de diàmetre, situada a ple sol. A Figueres, podem trobar-ne al parterre del parc Bosc, entre la ronda Salvador Dalí i la ronda Rector Aroles, i també a la plaça Josep Pallach.

I, finalment, com a parterre d’aquest mes de maig, hem triat el que es troba a peu de l’escultura de Lleixà a la rotonda de la ronda Sud, cantonadaamb avinguda Verge Montserrrat. En aquest parterre hi ha Erigeron mucronatus, anomenada també vitadinia, a la part baixa, i també margarides minúscules que tapissen tot el terra. A mig estrat hi trobem la Hebe speciosa, anomenada també Verònica, arbustiva de port baix amb abundosa floració de color lila fosc. A tocar de l’escultura, hi trobem la Gaura sp., amb floració de color rosat i tons vermellosos. Per crear aquest parterre a casa, es necessita una jardinera rectangular d’uns 40 cms. d’ample per 1 metre i mig de llarg, i mig metre d’alt. Hi hem de posar una base de drenatge fet amb pedretes, talls de test trencat sobre els forats o de manera similar. L’hem d’omplir amb un bon substracte adobat i, a la part superior, hi plantem les gaures, al davant les veròniques i, vorejant la jardinera, les vitadinies.

Si voleu veure imatges de la flor, la planta i el parterre d’aquest mes de maig, vegeu-los a la nostra galeria de fotografies.

Leave a Reply