Flor, planta i arbre del febrer

FLOR DEL FEBRER: Margaritoia (Bellis perennis) / PLANTA DEL FEBRER: Evònim europeu / ARBRE DEL FEBRER: Pi pinyer

- La Margaritoia:
Es tracta d’una petita planta herbàcia que tenim florida tot l’hivern. És al febrer i març quan agafa màxima esplendor. La podem fer servir tant com a planta de prat, com a tapissant i com a planta de massís florit. Aquesta és, precisament, la funció que fa als parterres de l’entrada venint de Girona, a l’entrada venint d’Olot i a l’entrada venint de Roses.
Se la troba de forma espontània als prats de mitja muntanya. A casa, la podem tenir quasi tot l’any florida si li donem ombra a ple estiu i sol a ple hivern.

Margaridoies_parterres_carretera_Olot_Febrer_2011

Margaridoies als parterres de la carretera d'Olot - Febrer de 2011

- L’Evònim europeu
Aquesta arbustiva (Euonymus europaeus) és una planta autòctona, atractiva en aquestes dates perquè possiblement, si està a recer de les ventades, encara mantingui els seus fruits a les branques, que són molt decoratius. Aquesta espècie gairebé ja no s’utilitza en jardineria: els viveristes no especialitzats en planta autòctona tampoc no la reprodueixen. Ben segur, doncs, que, si en trobem en algun jardí, és plantada de fa molt temps o bé ha nascut espontània. A la nostra comarca sol perdre les fulles, però sempre, abans de perdre-les, prenen uns tons ataronjats molt llampants.
A Figueres encara en podem trobar algun exemplar als parterres del carrer Dr. Ferran.

Evònims als parterres del carrer doctor Ferran - Febrer de 2011

- El pi pinyer:
S’ha escollit aquest pi perquè és ara quan comença a borronar; ara és el temps de les grips, amb aquestes gemmes podrem preparar reconfortants xarops per a la tos. Els pins sofreixen nombroses plagues, com és l’exemple del barrinador i la molesta processionària. Val a dir que, a Figueres, fem una cura especial per tal que aquesta plaga no proliferi.

Exemplars de pi pinyer al carrer Avinyonet, entre el Parc i el barri de Sant Joan.

Leave a Reply